Obyvatelé šluknovského sídliště už tři roky nemají jistotu tepla ani teplé vody

3. červen 2015

Více než tři roky trvá spor majitele bytů na sídlišti ve Šluknově na Děčínsku s tamní soukromou teplárnou. Ani po tak dlouhé době si více než tisícovka nájemníků nemůže být jistá, jestli se v příštích týdnech nedočká odstávky nejen tepla, ale hlavně teplé vody. Spor o cenu mezi podnikateli totiž došel tak daleko, že majitel sídliště teplárnu odpojil a bez povolení postavil vlastní kotelny na tuhá paliva.

Podle Pavla Zeithammera byly kotle na tuhá paliva jeho jedinou možností. Tepelná čerpadla ani vlastní plynofikaci mu totiž úřady nepovolili. Odebírat teplo z teplárny pro něj znamenalo obrovské ztráty. Nájemníci neplatili nedoplatky a z bytů mizeli. Pro ty řádné byly zálohy příliš vysoké a byty také opouštěli.

Místo záloh a vyúčtování služeb teď nájemníci platí teplo a teplou vodu paušálně. Pokud přijde tuhá zima, nese riziko za vyšší náklady majitel sám. Rozhodnutí o tom, jestli se načerno postavené kotelny zkolaudují, je teď na stavebním úřadu Děčín. Za ten mluví Markéta Lakomá.

„Naši úředníci se seznámili s dosud existujícími podklady a nyní vedeme správní řízení. Bohužel jsem je ale museli přerušit z důvodu požadavku doplnění dalších podkladů, které jsou nutné k posouzení věci.“

To, že o černé stavbě kotelen nebyly úřady za tři roky schopny rozhodnout, už kritizuje i veřejná ochránkyně práv. Její kancelář na případ Český rozhlas upozornila.

autor: Iva Zítková
Spustit audio