Děti z Prahy 6 nemůžou kvůli nedávným problémům s pitnou vodou odjet na školní pobyty

Děti z Prahy 6 nemůžou odjet na vícedenní školní pobyty. Můžou za to nedávné problémy s pitnou vodou v Dejvicích a Bubenči. Ze zákona nesmí školáci dva týdny před odjezdem přijít do kontaktu s epidemií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Dejvicích a Bubenči museli několik dní chodit pro vodu k cisternám

Lidé v Dejvicích a Bubenči museli několik dní chodit pro vodu k cisternám | Zdroj: ČTK

Základní škola Bílá už musela zrušit pobyty pro zhruba 75 dětí. Její ředitel Martin Molčík řekl, že škola bude požadovat odškodnění po pražských vodohospodářích:

„Jedna věc je zrušit akci, to možné je. Ovšem nikdo z provozovatelů, případně cestovních kanceláří, na tom nechce být finančně bit. Tudíž budou uplatňovat penále podle smluv. V tom případě bude škola požadovat odškodnění po PVK, jakožto původci celé situace.“

Škola má do konce června naplánováno ještě několik pobytů. Zatím není jasné, jestli na ně děti odjedou.

Bez pitné vody byli obyvatelé Prahy 6 od neděle 24. května do čtvrtka 28. května. Náhradní zásobování PVK zajišťovaly 60 cisternami.
Kontaminaci způsobila zřejmě odpadní voda, která pronikla do vodovodního řadu poškozeným slepým ramenem z roku 1925, které nebylo zaneseno v mapách, a vodohospodáři o něm proto nevěděli.

Problémy měly i děti, které na pobyty se školou do Francie a Velké Británie odjely, vysvětlil ředitel Molčík:

„Zhruba 50 procent všech dětí mělo střevní potíže a zvracely. Škola bude po PVK požadovat, aby uznaly nároky na odškodnění pro tyto žáky.“

Ředitel školy dodal, že když děti odjížděly, o problémech, které způsobila znečištěná voda, se zatím ještě nevědělo.

Problémy kvůli znečistěné vodě v části pražských Dejvic a Bubenče mělo minulý týden podle průzkumu Prahy 6 18 tisíc obyvatel.

Pražské vodovody a kanalizace slíbily postižené odškodnit. Peněz se ale dočkají jen lidé, kteří předloží lékařskou zprávu nebo účtenku z lékárny za léky na průjmová onemocnění. Žádostí už firmě dorazilo přes 1300.

Starosta Kolář v pondělí řekl, že bude požadovat odškodné plošně pro všechny, lidé by podle něj také měli mít odpuštěno vodné a stočné alespoň na měsíc. Firma navrhla dva týdny.

Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme