Ostrava se zbaví jedné z největších ekologických zátěží

V Ostravě se chystá v současné době největší záchrana zamořené půdy v České republice. Jde o nechvalně známé ropné laguny v areálu někdejší chemičky Ostramo u sídliště Fifejdy. Stovky tisíc tun odpadů a znečištěné zeminy musejí projít náročnou sanací, kterou zaplatí Fond národního majetku. Výběrové řízení vyhrálo sdružení firem Čistá Ostrava a náklady přesáhnou dvě a půl miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostrava - radnice

Ostrava - radnice | Foto: Vlastimil Hankus

Zástupcem sdružení Čistá Ostrava je Jiří Šalda. Potvrdil, že projekt je hotový a zbývá sehnat všechna úřední povolení. "Zakázka fyzicky začne koncem roku 2006, spíš začátkem roku 2007, bude probíhat monitoring tak, že vlastně výsledky budou veřejně přístupné."

Kromě mírného zápachu by neměly nastat žádné komplikace, ani pro obyvatele z ostravské části Fifejdy, dodává Jiří Bělohradský ze státního podniku Diamo, který rekordní zakázku zadával. "Nakládání s odpady bude přímo v lokalitě, odpady se nebudou převážet přes město, těžba odpadu z lagun bude prováděna pod vodní hladinou, čímž se zamezí maximálně vzniku emisí."

Už teď o sobě dávají vědět ekologická sdružení. Budou hlídat, zda likvidace lagun pokračuje podle plánu. Ostrava má rozhodně velkou šanci zbavit se jednoho z nejpalčivějších problémů.

Marika Táborská, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme