Počet potvrzených obětí z potopené čínské výletní lodi stoupl na 65

Z čínské výletní lodi Východní cesta, která se převrátila začátkem týdne během plavby po Jang-c-ťiang, už záchranáři vyprostili 65 těl. V době neštěstí bylo na palubě téměř 460 osob, zachránit se zatím podařilo jen 14 z nich. Na místo dorazil speciální jeřáb, který by mohl loď vyzvednout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po havárii čínské výletní lodi Východní hvězda se stále pohřešuje téměř 400 pasažérů

Po havárii čínské výletní lodi Východní hvězda se stále pohřešuje téměř 400 pasažérů | Zdroj: Reuters

Někteří lidé by podle úřadů mohli být stále naživu ve vzduchových kapsách uvnitř potopeného plavidla.

V noci se k místu neštěstí probila přes policejní kordony skupina osob, které měly na lodi své příbuzné.

„Je tu spousta lidí, kteří tam mají své blízké a rodiče. Vláda se k nám chová lhostejně a vůbec se s námi nebaví. Nemůžeme nic dělat, jen se chceme dostat blíž k našim příbuzným,“ uvedl 40letý muž, který postrádá rodiče.

Velkou část cestujících tvořili právě starší lidé. Příbuzní chtějí znát alespoň jména nalezených obětí. Požadují však i vysvětlení, proč jsou mezi zachráněnými převážně členové posádky.

Záchranáři se snaží dostat do vraku čínské výletní lodi Východní hvězda | Foto: Reuters

Kapitán tvrdí, že loď převrátil silný vítr. Podle přeživších došlo ke ztroskotání během pár minut a posádka nevyslala nouzové volání. Čínské úřady se tak o neštěstí dozvěděly od jednoho ze zachráněných, který doplaval na břeh a zavolal policii.

Východní hvězda se potopila v noci, většina cestujících proto spala ve svých kabinách a nestihla utéci. Hloubka řeky Jang-c-ťiang dosahuje v místě nehody až 15 metrů. Nad hladinu vyčnívá jen malá část plavidla.

Podobné nehody nejsou na nejmohutnější čínské řece zcela neobvyklé. Podle některých médií by ale mohla být havárie lodi Východní hvězda nejhorší za poslední roky.

Na čínské řece Jang-c-ťiang se potopila loď s více než 450 lidmi. | Foto: ČTK

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme