FBI varuje, že online propagandu Islámského státu denně sledují tisíce lidí

V americkém Bostonu se schylovalo k teroristickému útoku, tvrdí FBI. Díky sledování se ale podařilo extremistům v atentátu zabránit. 26letý Usáma Rahím prý patřil k radikálům Islámského státu. Bostonští policisté ho zastřelili, když je ohrožoval nožem. Jeho pravděpodobného komplice policie zatkla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Údajný Rahímův komplic čelí obvinění z maření vyšetřování. Na snímku je jeho advokátka

Údajný Rahímův komplic čelí obvinění z maření vyšetřování. Na snímku je jeho advokátka | Zdroj: ČTK

Policista společně s agentem FBI chtěli Rahíma v úterý vyslechnout, protože ho považovali za nebezpečného a věřili, že chystá atentát.

Úřady muže sledovaly už delší dobu. V poslední době ale zaznamenaly změny v jeho chování a také stupňování výhružek na sociálních sítích.

„Toho muže jsme sledovali 24 hodin denně. Podle našeho mínění představoval vážnou hrozbu, proto jsme ho chtěli předvést a nebrali jsme situaci na lehkou váhu,“ potvrdil bostonský policejní komisař William Evans.

Zradikalizovaný muž si podle amerických médií nejprve vybral za cíl protiislámskou aktivistku Pamelu Gellerovou. Nakonec se ale rozhodnul zaútočit na policisty, které označil za snadnější cíl.

Když Rahím vytáhl vojenský nůž, začal policisty ohrožovat a nereagoval na výzvy, aby zbraň odložil, muži zákona ho zastřelili. Úřady slíbily muslimské komunitě, že prošetří, zda bylo užití střelných zbraní nutné.

Policisté také zadrželi muže, kterého považují za Rahímova komplice. V tuto chvíli čelí obvinění z maření vyšetřování, protože se pokusil smazat Rahímovu internetovou komunikaci. Oba muže zradikalizovali příslušníci hnutí Islámský stát, domnívá se policie.

FBI tímto případem argumentuje jako ukázkou toho, že nedávné zrušení takzvaného Patriot Act, který tajným službám umožňoval rozsáhlé sledování komunikace Američanů, možná nebyl tak dobrý nápad.

Radikalizující obsahy od Islámského státu prý denně dostávají tisíce lidí. FBI nežádá obnovení zákona o tajných službách, chtěla by ale, aby existovaly postupy, které umožní na teroristické hrozby rychle reagovat.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme