Úředníci utrácejí za trapné kampaně, místo aby se poradili s profesionály, říká Asociace cestovních kanceláři

4. červen 2015

Loni navštívilo Českou republiku 26 milionů zahraničních turistů, průměrná doba jejich dovolené se ale zkracuje: polovina z nich u nás strávila pouhý den.

Jak nalákat cizince, aby v Česku trávili delší dobu a utratili více peněz? Pomohou další miliony investované do propagace cestovního ruchu?

„Stát musí investovat do propagace Česka proto, že vstupuje do konkurence s ostatními státy,“ uvedl v pořadu Pro a proti místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Turistika je průmysl, byznys, který vytváří mnoho pracovních míst, je to velice dobré zaměstnání, které nevyžaduje mnoho strojů a neničí přírodu, popsal obor odborník.

Protože je ale konkurence je veliká, musí stát pomoci uspět v tvrdé konkurenci těm, kteří cestovní ruch organizují. To stát dělá, ale nedostatečně a ne příliš dobře.

„Snaží se to ale dělat lépe než dříve,“ přiblížil současný přínos státu turistickému ruchu Papež.

Propagační kampaně, které stát pořádá, jako například šest let starou v ceně 80 milionů korun, která měla nalákat turisty do hlavního města, tomuto účelu neslouží, soudí místopředseda.

„Kampaň jsme už tehdy hodnotili jako velmi špatnou. Jedna z věcí, kterou si úředníci musí uvědomit je, že turismus nežije ve vzduchoprázdnu, ale že ho vytvářejí nějací lidé, podnikatelé, kteří nespadli včera z jahody, oboru rozumí, a když to někdo dělá 30 let a komunikuje se světem a vyzná se v konkurenci, tak také ví, co jeho vlastní země může nabídnout a jak to propagovat,“ připomněl Jan Papež.


Jan Papež: „Největší průšvih je, že nejen agentura CzechTourism byl stát ve státě, hlavní město je stát ve státě a kraje také, a že nedochází k žádné komunikaci mezi těmito úrovněmi, každý utrácí své peníze za své vlastní vize, které jsou často úřednické vize a nejsou v komunikaci s těmi, kdo turismus dennodenně dělají. Podívejte se na trapnou reklamu jižní Moravy, která teď běží, to vám nahání husí kůži, že někdo vezme státní prostředky, a utratí je za paskvil, který nepřivede ani jednoho klienta.“

Náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová potvrdila, že souhlasí s ústřední rolí propagace, když citovala motto Henryho Forda o třech dolarech z pěti vložených do reklamy.


Dostálová: „Skutečně musíme vytvořit koordinační skupiny, abychom zespoda nahoru poslouchali, co chtějí regiony, ale na druhou stranu musíme dávat dotační prostředky regionům na základě marketingové kampaně státu. Musíme se vzájemně provazovat a hledat nejvyšší efektivitu vynaložených prostředků.“

„Přiznejme si, jakou zemí jsme. Nemáme moře, ale máme moře památek,“ citovala ministryni náměstkyně.

Cílem rezortu je nabídnout turistům nejen krásy Prahy, ale i krásy regionů, dodala.

„Česká republika je produkt, a my jej musíme stavět na emocích, lákat turisty na všechny možné příběhy, které mohou u nás zažít,“ přiblížila strategii rezortu úřednice.

Kritiku reklamních kampaní, ať zmíněné pražské nebo dalších, které následovaly, bere náměstkyně s rezervou.

„Hodnotit propagační kampaně nebo reklamu je velmi složité, protože je vždy nutno se podívat, na jakou cílovou skupinu ta konkrétní kampaň cílila. Pokud se bavíme o šest let staré pražské kampani, tak ta cílila na tu nejbohatší klientelu, která do Prahy jezdí,“ hájila podle reklamních expertů kýčovitý spot Klára Dostálová.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio