Prezident Zeman přijme návrh na odvolání ministra školství Chládka

Prezident Miloš Zeman odvolá ministra školství Marcela Chládka z ČSSD. Informoval o tom sám končící šéf resortu po schůzce s prezidentem na Pražském hradě. Chládkovo odvolání minulý týden navrhl premiér poté, co se v médiích objevily informace o údajné šikaně ministrových podřízených.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Končící ministr školství Marcel Chládek odchází ze schůzky s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě

Končící ministr školství Marcel Chládek odchází ze schůzky s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě | Zdroj: ČTK

"Ta schůzka trvala hodinu a půl. Začala tím, že pan prezident řekl, že nechce přijmout návrh na mé odvolání," řekl po setkání Marcel Chládek novinářům. "Já jsem pana prezidenta požádal, aby tento návrh přijal," uvedl dále.

Prezidentovi pak vyložil čtyři hlavní důvody, proč o to žádá. Nechce prý poškodit vládu ani sociální demokracii a podporuje stabilitu ve školství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident odvolá ministra školství Marcela Chládka. O jejich odpolední schůzce na Hradě informuje redaktorka Lenka Jansová

„České školství potřebuje stabilitu a potřebuje, abychom jasně věděli, kdo bude jednat o budoucím rozpočtu. A já pevně věřím, že mému nástupci se podaří vybojovat 5 miliard pro příští rozpočet, protože ty prostředky jsou tam velmi nutné,“ zdůraznil Chládek.

Za čtvrtý důvod ministr označil svou rodinu. Hlavu státu nakonec přesvědčil. "Pan prezident mi řekl, že naprosto chápe mé důvody. Řekl, že mi vyhoví." Miloš Zeman mu prý také zopakoval, že ho považuje za úspěšného šéfa resortu a že má dveře na Hrad dál otevřené.

Končící ministr také ujistil, že od návrhu na své odvolání neudělal žádné personální změny a ani je ve zbytku svého úřadování neplánuje.

Hrad schůzku nekomentoval

Hrad nechtěl závěr schůzky komentovat. Mluvčí Jiří Ovčáček jen řekl, že s novým kandidátem nebo kandidátkou na vedení resortu bude chtít prezident ještě mluvit.

Jméno Chládkova nástupce by měl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) říct zítra, kdy se čeká jeho schůzka s hlavou státu. Novou šéfkou resortu by se mohla stát současná náměstkyně ministra pro legislativu a lidská práva Kateřina Valachová. Mluvilo se také o prorektorovi Univerzity Karlovy Stanislavu Štechovi.

ČTK, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme