Majoritu v Pivovarech Lobkowicz kupuje jejich ředitel Zdeněk Radil

Generální ředitel Pivovarů Lobkowicz Group kupuje většinový podíl ve skupině. Dosud ji ovládali vlastníci Palace Capital a GO Solar. Skoro 80procentní podíl teď nově převedou na podnikatele Zdeňka Radila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Varna

Varna | Foto: Aleš Spurný

Za více než 79procentní podíl zaplatí Zdeněk Radil téměř dvě miliardy korun. To oceňuje celou společnost na dvě miliardy a čtyři sta milionů korun. Prodej - tedy splacení celé kupní ceny - ale musí proběhnout do konce srpna.

„Jsou nějaké nabídky na financování dluhového typu, přísliby od privátních investorů, které toto dluhové investování doplní,“ řekl Českému rozhlasu k řešení dofinancování Zdeněk Radil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nákupu většinového podílu v Pivovarech Lobkowicz Group (PLG) mluvila Zuzana Švejdová

„A nyní finišuji skladbu těchto různých zdrojů tak, aby to dalo celou potřebnou částku.“

Pokud se firma Lobkowiczký pivovar stane majoritním akcionářem skupiny, zahájí podle zprávy pro investory povinnou nabídku odkupu akcií.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o změnu majoritního vlastníka, tak musí tahle transakce být následována povinnou nabídkou pro všechny akcionáře,“ potvrdil analytik J&T Banky Milan Lávička.

„To znamená, že jakmile ta transakce proběhne, tak nový majoritní akcionář musí nabídnout stejnou cenu i ostatním minoritním akcionářům.“

Do skupiny Pivovary Lobkowicz Group patří pivovary Černá Hora, Protivín, Uherský Brod, Jihlava, Klášter, Vysoký Chlumec a také Rychtář.
Pramen: ČTK

Cena za akcii vychází na přibližně 205 korun. V podobné úrovni by tak měla být i případná nabídka odkupu akcií. Podle analytiků se navíc dá očekávat, že řada akcionářů nabídku na odkup využije.

Akcie posílily

Oproti zahajovací ceně na pražské burze totiž zhodnotí svoji investici o třetinu. Na zprávu už zareagovaly i akcie firmy, které zdražily o více než 7,5 procenta a v současnosti se obchodují za 193 koruny.

Lobkowicz patří mezi pět největších pivovarnických společností v Česku. V letošním čtvrtletí zvýšila společnost tržby meziročně o jedno procento. Loni skupina prodala skoro 900 tisíc hektolitrů piva.

Zhruba desetkrát více prodal Plzeňský prazdroj. A třeba státem vlastněný Budějovický Budvar zaznamenal historicky rekordní prodej - skoro 1,5 milionu hektolitrů piva.

Kalich, pivo, půllitr | Foto: CC0 Public domain

mkp, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme