Kampaň 'Mlčení bolí' vyvrací mýty o domácím násilí, vzdělávat bude i odborníky

Intervenční centra odstartovala kampaň Mlčení bolí. Chtějí pomoci zbourat mýty kolem domácího násilí. Kampaň zahrnuje také videa určená pro policisty, příslušníky justice nebo úředníky, kteří se kauzám věnují. Cílem je využívat lépe zkušenosti z praxe a pomáhat obětem skutečně účinně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Domácí násilí

Domácí násilí | Foto: Český rozhlas

Podle předsedkyně Intervenčních center Martiny Vojtíškové řada institucí pořád neví, jak obětem domácího násilí účinně pomoci. Týká se to úřadů, odborníků i pracovníků, kteří mají obětem pomáhat.

Svědčí o tom případy, kdy úřady neumějí stav v rodině kvalifikovaně posoudit, a nedojde k vykázání násilníka. Nezletilé děti zůstávají často bez ochrany, někdy jsou soudem nuceny stýkat se s násilnou osobou, nebo jsou agresorovi dokonce svěřeny do péče.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborníci stále nemají dostatek informací o domácím násilí, říká předsedkyně Asociace intervenčních center Martina Vojtíšková

„Poškozuje to právo oběti na život v klidu a bez násilí. Trpí také děti, které vyrůstají v těchto rodinách a nemají možnost volby,“ upozorňuje šéfka Asociace intervenčních center.

Mýty o domácím násilí podle Vojtíškové stále přetrvávají: „Třeba to, že mezi násilníky převažují nemajetní lidé nebo, že domácí agresoři jsou jedinci sociálně či psychicky narušení, mají nižší vzdělání nebo že k násilí dochází v rodinách alkoholiků.“ Závislost na vzdělání, věku či pohlaví podle ní nebyla prokázána.

Nedostatečné informace ovlivňují náhled okolí na problémy nejbližších i na samotné řešení domácí agrese. „Proto je dobré o nich mluvit a opravovat názory komunity, aby nebyla lhostejná,“ dodává Vojtíšková.

Součástí projektu je rozsáhlý sociologický výzkum mezi odborníky a uživateli služeb určených ohroženým osobám. Ten je zaměřený na mapování možností řešení případů domácího násilí. Asociace také připravuje výukové aplikace určené pracovníkům institucí zainteresovaných na problému.

Oběti domácího násilí se mohou v Česku obrátit celkem na 18 intervenčních center. V loni poskytla pomoc 4695 obětem fyzického, psychického, sexuálního, ekonomického i sociálního násilí. Policie ČR vykázala z domova celkem 1382 násilníků.

Nejrizikovější skupinou byly manželské a partnerské páry ve věku 27 až 40 let. Stoupl také počet případů násilí mezi zletilými dětmi a rodiči, i násilí páchané na seniorech.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme