Oštěpař Veselý vyhrál mítink Diamantové ligy v Římě, koulař Staněk byl třetí

Mistr světa v hodu oštěpem Vítězslav Veselý zvítězil na mítinku Diamantové ligy v Římě a druhým nejlepším výkonem kariéry 88,14 metru se zařadil na druhé místo letošních světových tabulek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český oštěpař Vítězslav Veselý se v kvalifikaci na mistrovství Evropy trápil a zůstal jeden metr za limitem

Český oštěpař Vítězslav Veselý se v kvalifikaci na mistrovství Evropy trápil a zůstal jeden metr za limitem | Zdroj: Reuters

Na lídra sezony Tera Pitkämäkiho z Finska mu scházelo 48 centimetrů, k osobnímu rekordu z kvalifikace olympijských her v Londýně mu chyběly dva decimetry.

Veselý se přitom na začátku sezony trápil. Na úvod Diamantové ligy v Dauhá předvedl výkon 83,67 metru, v Ostravě na Zlaté tretře hodil ještě méně (82,37) a byl za Petrem Frydrychem a Jakubem Vadlejchem v tabulkách až třetím Čechem.

Také v Římě mu první hod nevyšel, ale v druhém pokusu oštěp letěl daleko a Veselý po něm soutěž předčasně ukončil.

Mistr světa z Moskvy vyhrál celkové hodnocení Diamantové ligy v letech 2012 a 2013 a po dnešním triumfu se posunul s pěti body na první místo průběžného pořadí seriálu o bod před Pitkämäkiho.

Druhý dnes skončil v národním rekordu 87,71 metru Keňan Julius Yego, rekord Trinidadu a Tobaga 86,20 m hodil třetí Keshorn Walcott. Nevedlo se Petru Frydrychovi, který skončil jedenáctý za 73,79 m.

Koulař Tomáš Staněk se hned při své premiéře v Diamantové lize prosadil na stupně vítězů, když skončil třetí ve svém letošním maximu 20,64 metru. Vyhrál dvojnásobný mistr světa Němec David Storl výkonem 21,46 m.

Staněk, který zaostal o 29 centimetrů za svým osobním rekordem z loňska, nestačil ještě na Američana Jordana Clarka (21,28).

Třiadvacetiletý český vrhač předvedl třetí nejlepší výkon pod širým nebem v kariéře ve druhé sérii. Ve čtvrté si zapsal 19,38 metru, ostatní jeho pokusy byly neplatné. Stupně vítězů uhájil před Američanem Ryanem Whitingem o čtyři centimetry.

„Jsem maximálně spokojený s umístěním i nejlepším výkonem roku venku. Po 20,64 jsem zkoušel různé věci v technice a už to nešlo vylepšit, ale sezona se pro mě teprve rozbíhá,“ řekl na webu Top Athletics Staněk, který se v pondělí představí na Memoriálu Josefa Odložila v Praze na Julisce.

Hodnocení disciplíny jasně vede Storl, který zvítězil i v Dauhá a byl druhý v Eugene. Staněk je s jedním bodem šestý.

ČTK, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme