Máme možnost přiložit cihlu do základů lepšího světa, řekla Merkelová před G7

O víkendu hostí Německo summit nejvyspělejších zemí světa G7 v bavorském Elmau. Německá kancléřka Angela Merkelová si proto pozvala do svého sídla v Berlíně zahraniční novináře. Chtěla s nimi mluvit o tom, co od vrcholného setkání očekává. Byl mezi nimi i zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Polák.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová | Zdroj: Reuters

Lídři sedmi nejrozvinutějších zemí světa spolu stráví na vrcholné schůzce celkem 24 hodin, a to od neděle do pondělí.

Pobývat budou v památkově chráněném, pětihvězdičkovém hotelu, který je ve skutečnosti zámkem.

„Jsme skupina zemí, které sdílejí stejné hodnoty, kterými jsou svoboda, demokracie a lidská práva,“ poznamenala kancléřka Angela Merkelová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O víkendu hostí Německo summit G7. Kancléřka Merkelová si pozvala do Berlína zahraniční novináře. Byl u toho i zpravodaj Pavel Polák

Z toho důvodu, jak už dříve řekla, bude letos na summitu chybět Rusko. Zato si světoví lídři pozvali do alpského předhůří několik afrických prezidentů a zástupce několika neklidných regionů.

„Z toho lze vytušit, že jedním z našich témat, o kterém se budeme bavit, je terorismus. Nigérie, Tunisko a také Irák se musejí vyrovnávat s teroristickými hrozbami. Chceme s nimi diskutovat o tom, co je možné v boji proti terorismu podniknout," vysvětlila Merkelová.

Na programu setkání nejvyspělejších a nejbohatších zemí bývá tradičně obchod a byznys. Mluvit se bude o stavu světového hospodářství, na kterém závisejí všechny zúčastněné státy. Přitom si budou účastníci summitu neustále přesedávat.

„Je celá řada bilaterálních dohod o volném obchodu mezi Evropskou unií a Japonskem, tu zatím projednáváme. Řešíme i dohodu se Spojenými státy, dotahujeme podobnou dohodu s Kanadou. Ale také Američané chtějí jednat o takové dohodě s Japonskem," přiblížila německá kancléřka.

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande | Foto: Reuters

Další téma, které si bude chtít kancléřka Merkelová se svými hosty odškrtnout jako probrané, jsou globální klimatické změny. Na konci roku se v Paříži koná klimatická konference, která má ambiciózní plány.

Německá kancléřka Angela Merkelová dává novinářům rozhovory zřídka. Stejně tak je nezvyklé, když si pro jejich otázky vyhradí celou hodinu. Stává se to většinou tehdy, když chce kancléřka sama mluvit o tom, na čem jí osobně záleží.

„Musíme si promluvit o tom, jakou částkou se státy G7 budou podílet na sto miliardách eur, které jsme slíbili rozvojovým zemím na klimatické konferenci v Kodani. Je v zájmu všech, abychom měli v roce 2020 pokud možno co nejzávaznější dohodu o ochraně klimatu s cílem maximálního oteplování o dva stupně Celsia," upřesnila Merkelová.

Diskusním tématem bude i rezistence vůči antibiotikům, o které se v poslední době mluví čím dál více, a kromě toho také ebola a její loňská epidemie. Mluvit se bude také o rovnoprávnosti žen, pracovních podmínkách v textilních fabrikách v rozvojových zemích a odpovědnosti nadnárodních výrobců.

„Máme možnost přiložit jednu cihlu do základů lepšího světa," uzavřela Angela Merkelová.

Mezitím se bude v celém Bavorsku snažit na 19 tisíc policistů, aby svoji cihlu nepřiložili k summitu G7 také radikální odpůrci globalizace.

Protest proti globalizaci a summitu G7 v Mnichově | Foto: Reuters

Pavel Polák, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme