Češi slaví den daňové svobody. Začínají vydělávat sami na sebe

Dnes je den daňové svobody. Alespoň podle výpočtu Liberálního institutu. Od dnešního dne Češi přestávají vydělávat na stát a začínají vydělávat na sebe. Letos přišel den daňové svobody nejdříve od roku 2000, protože se čeká se vyšší výkon ekonomiky. Loni připadl na 10. června.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Výpočet vychází z kalkulací Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Její metodika využívá odhad poměru veřejných výdajů na hrubém domácím produktu.

„Stát nemá žádné jiné peníze než ty, které vybere na daních nebo které si půjčí, o které nás zadluží. Ale i tyto výdaje budeme muset v budoucnu splácet, proto Liberální institut bere pro výpočet výdajovou stranu,“ vysvětlil Aleš Rod z Liberálního institutu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi slaví den daňové svobody. Ode dneška vydělávají sami na sebe. Téma pro redaktorku Jitku Hanžlovou

Také proto se liší od výpočtu společnosti Deloitte, která používá jinou metodiku. Podle ní by den daňové svobody letos připadl na 22. června.

V porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie patří Česká republika k lepšímu průměru. Kratší období daňové nesvobody mají na Slovensku, v Irsku a Estonsku.

Podle člena správní rady Liberálního institutu Jan Havla je smyslem tohoto zjednodušeného ukazatele upozornit daňové poplatníky na zatížení daněmi.

„Běžný člověk si neuvědomí celou tu plejádu daní, které na něj číhají. Myslíme si, že je potřeba ukazovat, kolik daní zaplatí, kolik dní v roce musíme pracovat na to, abychom to celé odevzdali, a kolik nám potom zbývá, abychom si o tom mohli rozhodovat sami,“ vysvětlil Havel.

Příklady daňového zatížení

Aleš Rod popsal daňové zatížení na příkladu: „V každém litru pohonných hmot jsou obsaženy dvě daňové složky – spotřební daň a DPH. Ty tvoří více než polovinu ceny. Když byste si natankovali pohonné hmoty na výlet do Vídně, tak bez existence daní byste za tu samou částku natankovali tolik pohonných hmot, že byste se dostali až do chorvatského Záhřebu.“

Podle dalšího výpočtu Liberálního institutu za každá koupená čtyři piva připadne jedno na stát, protože lahev piva je zdaněná zhruba čtvrtinou.

Předseda správní rady spolku Daňoví poplatníci Karel Klimeš říká, že problémem není ani tak výše zdanění, ale způsob.

„Daňová soustava je neefektivní. Není úplně stabilní a má značné neduhy. Daňoví poplatníci by za vybrané peníze měli dostat kvalitní služby,“ poznamenal Klimeš.

Den daňové svobody | Foto: Český rozhlas

Den daňové svobody v Česku v roce 2015 ve srovnání s vybranými zeměmi světa | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme