Odběr krve trvá deset minut. Dárci ale musí překonat strach nebo lenost

Touha pomáhat druhým, to spojuje dárce krve. Často ale musejí překonat strach, přemoct lenost nebo sebrat odvahu a udělat si na darování krve čas. Český rozhlas proto opět láká do odběrových místností nové dárce, kteří krev ještě nikdy nedali. Do akce se zapojila většina transfuzních stanic v zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dárce krve

Dárce krve | Foto: Petr Šimr

Tvářemi projektu se letos opět stali zaměstnanci Českého rozhlasu. Patří k nim také zprávařka Radiožurnálu Jana Gulda, která chodí darovat krev pravidelně už 13 let.

„Začala jsem, když mamince zjistili vážnou nemoc. V tom zoufalství, že nemůžete pomoct tomu nejbližšímu, chcete pomoct alespoň někomu. Nemám strach z pohledu na krev, zato mám fobii z jehel. Naštěstí ji ale umím překonat,“ říká ve svém videomedailonku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český rozhlas láká do odběrových místností nové dárce krve. Do akce se zapojila většina transfuzních stanic v zemi. Téma pro Ivetu Záleskou

Bezplatných dárců krve je málo. Chybí jich až 130 tisíc. O svou krev se proto rozdělil i reportér Radiožurnálu Janek Kroupa:

„Jako reportér jsem neustále konfrontován s tím, že někdo někomu ubližuje, něco bere a rozhodně nechce nic dát. Naštěstí jsou ale lidé, kteří si pomáhají zcela nezištně.“

Díky Českému rozhlasu poprvé daroval krev také moderátor Radia Wave Jonáš Zbořil:

Přehrát

00:00 / 00:00

Sportovní redaktor Štěpán Pokorný popsal v živém vysílání své pocity v křesle transfúzní stanice

„Předtím mě to sice napadlo, ale nebyl jsem schopný se odhodlat. Tohle byla výborná příležitost k tomu to opravdu udělat.“

Samotný odběr krve trvá 10 minut. Únavu, která po úspěšném darování může přijít, zažene den pracovního volna. Na ten mají zaměstnaní lidé nárok.

„Podle mého názoru je to ta nejjednodušší pomoc, protože je to bezbolestné, nic to nestojí a může to udělat opravdu každý,“ říká sportovní redaktor a moderátor Radiožurnálu Štěpán Pokorný, který dnes daruje krev poprvé.

Anna Jadrná, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme