Hackeři ukradli v USA data čtyř milionů lidí. Spojené státy podezírají Čínu

Hackeři odcizili z úředních serverů v USA osobní data čtyř milionů lidí. Informovaly o tom tiskové agentury s odkazem na úřad spravující osobní údaje federálních zaměstnanců. Napadeny zřejmě byly také databáze amerického ministerstva vnitra. Spojené státy věří, že za útokem stojí Čína. Ta to odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač, klávesnice, hacker, psaní na počítači, na klávesnici (ilustrační foto)

Počítač, klávesnice, hacker, psaní na počítači, na klávesnici (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Podle vládního personálního úřadu, který mimo jiné poskytuje úředníkům bezpečnostní prověrky, jde o údaje současných i bývalých federálních zaměstnanců.

Krádež dat se tak může dotknout zaměstnanců jakéhokoli federálního úřadu, tedy například i tajných služeb.

Jsou to ale zatím jenom první informace. Americké úřady se obávají, že zasažených dat může být mnohem víc. Případ už začala vyšetřovat FBI.

Vládní zdroje některých amerických médií uvádějí, že podezření z útoku padá na Čínu. Vinu už odmítla čínská ambasáda ve Washingtonu.

Varovala před vynášením předběžných soudů, které podle ní ničemu nepomáhají, a uvedla, že se Peking naopak snaží proti kybernetickým zločincům bojovat.

Vládní personální úřad funguje jako personální agentura pro federální úřady. Podle informací na svých internetových stránkách má na starosti 90 procent všech prověrek bezúhonnosti.

ČTK, Pavlína Nečásková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme