Řecko odložilo dnešní splátku Mezinárodnímu měnovému fondu na konec června

Mezinárodní měnový fond Řecku povolil odklad dnešní splátky. Atény měly původně zaplatit 300 milionů eur, ale požádaly o sloučení všech červnových pohledávek. Celkem 1,6 miliardy eur, v přepočtu asi 44 miliard korun, pak uhradí do konce měsíce. Odklad byl nutný, protože se Řecko stále nedohodlo na podmínkách další pomoci, bez které dluh nedokáže splatit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér a lídr strany Syriza Alexis Tsipras

Řecký premiér a lídr strany Syriza Alexis Tsipras | Zdroj: Reuters

„Nemějte obavy, už jsme zaplatili 7,5 miliardy a budeme v tom pokračovat,“ ujišťoval řecký premiér Alexis Tsipras mezinárodní věřitele. A totéž prý platí i pro červnové splátky.

Řecko využilo neobvyklý postup, který umožňují pravidla Mezinárodního měnového fondu.

Možnost spojení všech měsíčních splátek do jedné naposledy před asi čtyřiceti lety využila Zambie.

Získaný čas teď Atény využijí k dojednání podmínek pro další pomoc. Příští kolo jednání přitom premiéra Tsiprase čeká v sobotu v Bruselu.

Řecká vláda už ale předem tvrdě odmítla podmínky mezinárodních věřitelů. Ti podmiňují výplatu už dřív slíbené části záchranných půjček například dalšími škrty v řeckém důchodovém systému nebo zvýšením daně z přidané hodnoty.

„Politika úsporných opatření selhala a věřitelé to nechtějí přiznat,“ tvrdí zástupce řeckého ministra práce Dimitris Stratulis.

Jeho vláda chce dál šetřit, ale pomalejším tempem, než požaduje eurozóna a Mezinárodní měnový fond.

Jeho šéfka Christine Lagardová ale odmítá, že by požadavky věřitelů byly příliš tvrdé. Podle ní už věřitelé prokázali ochotu k ústupkům.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme