Při požáru chaty v Českém ráji uhořeli dva lidé, tři desítky studentů byly evakuovány

Při nočním požáru v turistické chatě v rekreačním středisku u Drhlenského rybníka v Českém ráji zemřeli dva lidé a tři byli zraněni. Hasiči z objektu evakuovali tři desítky studentů a učitelů ze sklářské školy z Železného Brodu, která byla v regionu na zájezdu. Na místě zasahovalo dvacet cisteren.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U Drhlenského rybníka na Mladoboleslavsku hořela rekreační chata. Dva lidé uhořeli

U Drhlenského rybníka na Mladoboleslavsku hořela rekreační chata. Dva lidé uhořeli | Zdroj: ČTK

„Vyhořel tábor v Drhlenách. Jsou to dvě patrové budovy, které jsou propojené. Vlastně ta patra kompletně shořela," řekl ráno ČRo starosta Kněžmostu Adam Pospíšil za ODS.

„Hasiči odvezli děti do Kněžmostu do hasičské zbrojnice, kde se o ně stará tým psychologů a přijíždějí pro ně rodiče,“ dodal. Podle něj byli v areálu, který má soukromého vlastníka, studenti druhého ročníku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Při požáru chaty v Českém ráji uhořeli dva lidé, 30 studentů bylo evakuován. Detaily zjjišťoval Vojtěch Koval. Hostem ČRo byl také psycholog Jiří Šípek

Záchranáři přijali informace o požáru rekreačního zařízení po druhé hodině v noci. Nejdříve nemohli místo vůbec najít, chata totiž stojí uprostřed lesa v takzvaném Zlatém údolí a cesta k ní je hodně složitá. První hasiči přijeli na místo po asi půlhodině.

Na místě zasahovalo asi 12 hasičských jednotek, profesionálních i dobrovolných a také podniková jednotka ze Škoda Auto a na výpomoc k místu vyrazili i hasiči z Královéhradeckého kraje. Po páté hodině se hasičům podařilo dostat plameny pod kontrolu, v budově při tom objevili dva mrtvé.

„V objektu byly nalezeny dvě osoby, které v plamenech uhořely. Jejich těla byla do té míry destruována, že nebylo možno přesně určit věk postižených,“ uvedla dopoledne mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová.

Později se potvrdilo, že uhořela učitelka střední sklářské školy v Železném Brodě, která tam byla se studenty na výletě a kamarád jednoho ze studentů, který přijel na návštěvu.

Záchranáři také ošetřili tři zraněné. „Dívce, která se nadýchala kouře, podali kyslík a léky na podporu dýchání a poté ji transportovali do mladoboleslavské nemocnice. Dva muže s popáleninami dlaní I. a II. stupně záchranáři ošetřili a převezli tamtéž,“ uvedla mluvčí.

Při požáru turistické chaty v Českém ráji zemřeli dva lidé | Foto: Policejní deník

Dopoledne byli oba muži z nemocnice propuštěni a domů by měla odjet také dívka, jejíž zranění není podle lékařů vážné.

Ředitelka školy Zdeňka Laštovičková ocenila statečnost studentů. Podle ní by žákům, učitelům i jejich rodinám měla být nabídnutá pomoc psychologů. „Odborníci, traumatologové, určitě je pozveme následně do školy, aby se případ nějak dořešil aspoň z části. Protože zcela to není možné. Myslím si, že studenti se chovali velmi statečně a určitě jim patří poděkování,“ dodala.

Příčina požáru zatím není známa. Předběžná výše škody byla odhadnuta na 8 milionů korun.

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme