Obyvatelé nábřeží ústeckého Střekova těžko domlouvají pojistky domů - kvůli povodním

5. červen 2015

Přesně před dvěma lety v Ústí nad Labem při povodni kulminovala řeka na deseti metrech a sedmdesáti dvou centimetrech. Domy na Střekovském nábřeží už jsou od té doby vysušené. Jejich obyvatelé ale mají problém s pojištěním - platí mnohem víc než před povodní. Velká voda byla tehdy ostrou zkouškou protipovodňovou stěnu na Střekovském nábřeží. Ta nápor vody vydržela. Není ale stavěná na takovouto povodeň - voda se přes ní přelila v noci ze 4. na 5. června.

Po 2 letech opět "na místě činu"

Do bytu paní Faiglové přibyl nový obyvatel. „Mám tady Minďáka. Ten přišel po povodni ke mně do garáže. Nevíme, odkud připlaval, prostě je tady. Staráme se o něj a je to takové naše potěšení. Je to kocour. Byla to původně Minda, pak jsme zjistili, že je to kocour, takže Minďák,“ vypravuje Jaroslava Faiglová.

Co se od loňského roku změnilo, je to, že dům už mají suchý. „Už máme sucho. Loni na podzim se konečně mohly dokončovat práce. Je to asi i díky tomu, že jsme museli udělat odizolování domu, které bylo nezbytně nutné. Pochopitelně, že nás trápí kanalizace před domem. Když přijdou přívalové deště, tak to ten dům stejně neochrání,“ konstatuje Faiglová.

Pojištění, kapitola sama o sobě

„Pojištění je kapitola sama o sobě. Máme ho, ale v případě povodní nebo dlouhotrvajících dešťů je dům pojištěn do výše 500.000 korun i v případě, že by dům musel být zbořen. Tak si spočítejte, co asi tak za 500.000 můžeme udělat. Tenkrát ta škoda byla cca 1,5 milionu. Předtím jsme platili 8.000 ročně, teď 18.000 ročně. A předtím jsme měli dům pojištěný na 15 milionů. A jenom jediná pojišťovna byla ochotná nás pojistit.“

Zatopená silnice v Ústí nad Labem – Střekov

I když se pojištění nemusí vyplatit, musí ho dům mít

„My pojištění být musíme. Pokud by se tu dořešily některé úpravy, jako protipovodňová stěna nebo vybagrování Labe a nebylo by tak velké riziko, že povodeň nepřijde, pak to musíme zvážit. To by se nám za tyhle peníze opravdu nevyplatilo. A ještě každý platíme minimálně 3.000 pojištění bytu.“

Právě vybagrování nánosů ze dna řeky by podle Jaroslavy Faiglové pomohlo oddálit příval vody na nábřeží. Po povodni před dvěma lety nechalo Povodí Labe koryto vyčistit mezi všemi mosty, u přístavů a v dalších částech. Ale ne tam, kde bydlí paní Faiglová.

autor: hau
Spustit audio