Slavné fish and chips, kdysi strava dělnické třídy, mají v Británii národní den

Pro někoho nepříliš chutná mořská ryba obalená v těstíčku nasáklém olejem, ale pro jiné součást britského kulturního dědictví. Slavné fish and chips, kdysi prostá strava dělnické třídy, jsou dnes na jídelníčku v každé britské hospodě. Kvalita smažené tresky v těstíčku přitom bývá silně kolísavá. Nic to nemění na faktu, že dnes má legendární pokrm v Británii svůj národní den.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

restaurace

restaurace | Foto: Jiří Hošek

Fish and chips jsou pro Brity zkráceně „chippy“ nebo „chipper“. Třeba bývalý slavný irský fotbalista Arsenalu Liam Brady kvůli své lásce k tomuto pokrmu dostal přezdívku „Chippy“.

Kdysi to bylo jídlo dělnické třídy, které se tradičně balilo do novin. Na vývoj, kterým tato pochoutka prošla, jsem se zeptal majitele oceňované restaurace Poppies Pata Newlanda, který se kolem fish and chips pohybuje od svých 11 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britská pochoutka fish and chips má dnes v Británii svůj národní den. Londýnský zpravodaj Jiří Hošek prozradil o tradičním pokrmu další podrobnosti

„Když jsem byl malý chlapec, byli jsme opravdu hodně chudí. I když fish and chips bylo tehdy velmi laciné jídlo, byl to pro mě skoro svátek. Měli jsme ho tak jednou týdně. Nejčastěji jsme měli samotné hranolky,“ říká majitel oceňované restaurace Poppies Pat Newland, který se kolem fish and chips pohybuje od svých 11 let.

„Tehdy byly fish and chips nedílnou součástí jídelníčku. Dneska je to čistě vaše kulinářská volba. Ceny určitě vzrostly, ale pořád to není zase tak drahý pokrm. Relativně ale zaplatíte víc než před mnoha lety,“ dodává Newland.

Kvalita smažené ryby se v různých restauracích či bufetech liší. Například v Poppies v Londýně servírují ryby, které ještě před pár hodinami plavaly v Severním moři.

Asi není dobrý nápad dávat si fish and chips daleko ve vnitrozemí, i když existují samozřejmě výjimky. Je také třeba se vyhnout podnikům rychlého občerstvení, které odmítnou osmažit rybu čerstvou a nutí zákazníkům už drahnou dobu hotový kousek.

Na výběr jsou typicky klasické „Cod and chips“, tedy treska obecná. Velmi častý je taky „Haddock,“ tedy treska jednoskvrnná, která je možná o něco vláčnější.

Češka Jana, která pracuje v Poppies, cestu k fish and chips taky chvíli hledala. „Nikdy jsem nebyla fanouškem smažených věcí, ale změnila jsem na to názor, protože ta ryba je vážně dobrá. Není to, jak si lidi myslí, samý tuk. Je to vlastně čerstvá ryba, akorát obalená v krustě.“

Když si někdo rozhodne v Británii fish and chips dát, nesmí být překvapený, když obsluha vyšplíchne na rybu i na chipsy pořádnou dávku sladového octa. To je totiž klíčová součást kouzla celého pokrmu.

Poppies je v současnosti nejlépe hodnocenou restaurací se zaměřením na fish and chips | Foto: Jiří Hošek

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme