V Benešově závodily splašené židle. Lidé na kancelářských křeslech pomáhali postiženým

5. červen 2015

Přes benešovské náměstí na kolečkové židli vyrazilo několik týmů, aby podpořily projekt obecně prospěšné společnosti Rytmus. Ta pomáhá lidem s duševním onemocněním.

V Benešově se na náměstí splašily ve čtvrtek odpoledne židle. Šlo o soutěž, jejíž výtěžek jde na podporu lidí s mentálním a tělesným postižením. Podnikatelé a firmy vyslali dvoučlenné týmy, kdy jeden seděl na kancelářském křesle a druhý ho tlačil okolo kašny. Připravené k tomu byly i různé úkoly, třeba složit báseň.

„Je to super, hezký zážitek, který navíc pomůže,“ pochvalovala si soutěžící Kateřina podobně jako další účinkující. Celkem se na start postavilo osm týmů. Je to sice zhruba o polovinu méně než loni, většina z nich ale po zkušenosti slíbila účast i napřesrok.

Soutěž už podruhé zorganizovala obecně prospěšná společnost Rytmus Benešov, aby podpořila lidi se zdravotním postižením. „Letošní výtěžek půjde na podporu sociálních dovedností, konkrétně na každodenní sebeobsluhu lidí s duševním onemocněním,“ uvedl ředitel společnosti Pavel Goby.

Společnost od loňska poskytuje i službu sociálního bydlení, která pomáhá handicapovaným zůstat v jejich domácím prostředí.

I když je jízda po náměstí na židli adrenalinem, strach o své zdraví či majetek mít nikdo nemusí. Židle pro soutěž připraví organizátoři a jak Českému rozhlasu řekla Jitka Čadilová zatím se nestalo, že by se někdo vážně zranil. Také kancelářské židle jízdu v terénu vydržely.

„Pouze loni jsme u jedné museli vyměnit dvě kolečka, žádná ale nebyla zničená,“ dodala Čadilová.

autor: haj
Spustit audio