Kvůli summitu G7 v bavorských Alpách je v pohotovosti až 19 tisíc policistů

Bavorské Alpy se chystají na největší policejní manévry v historii. Na zámku Elmau se o víkendu sejdou špičky států G7, tedy ekonomicky nejvyspělejších zemí, tentokrát bez Ruska. Kolem summitů G7 je vždycky velký rozruch, i tentokrát se čeká tradiční „přetlačovaná" tisícovek policistů a demonstrantů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na bezpečnost v místě summitu budou dohlížet tisíce policistů

Na bezpečnost v místě summitu budou dohlížet tisíce policistů | Zdroj: Reuters

Zámek Elmau, který byl postaven během 1. světové války, stojí na úpatí Alp nedaleko proslulého střediska Garmisch-Partenkirchen. Dnes je to pětihvězdičkový hotel. I když summit potrvá jen dva dny, spolková vláda si ho celý pronajala na tři týdny.

Garmisch-Partenkirchen i celý turistický region si od schůzky G7 slibují, že to pro ně bude neplacená, ale velmi dobrá a celosvětově vysílaná reklama.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dějiště summitu G7, bavorský zámek Elmau, a přípravy na schůzku přiblížil Vojtěch Berger ze zahraniční redakce

„Atmosféra místa je hodně důležitá pro výsledek celého summitu,“ nechal se slyšet ředitel hotelu Dietmar Müller Elmau. „Tohle je nejhezčí kout Německa. Kdyby se politici sešli někde na letišti nebo na válečné lodi, těžko by se na něčem kloudném dohodli.“

Kolem celého zámku ovšem bude několikakilometrová bezpečnostní zóna s vysokým plotem proti házení kamenů a důkladnými policejními kontrolami. Ty budou platit třeba i pro baťůžkáře na horách.

Na sobotní úvodní demonstraci do Garmisch-Partenkirchenu se prý chystá 10 tisíc demonstrantů. Asi tisícovka z nich by měla nocovat přímo ve městě ve stanovém táboře. Město jim táboření původně chtělo zakázat, soud ale nakonec zákaz zrušil.

Máme možnost přiložit cihlu do základů lepšího světa, řekla Merkelová před G7

Číst článek

Policistů bude asi 17 až 19 tisíc, nejenom na německé, ale i na rakouské straně. Je to podobná policejní síla jako před osmi lety na minulém německém summitu G8 (tehdy ještě s Ruskem) v Heiligendammu. V Garmisch-Partenkirchenu je připravená i mobilní cela předběžného zadržení, což jsou jakési kontejnery, kam se vejde až 200 osob.

V celé oblasti se o víkendu rovněž očekávají velké dopravní zácpy, hlavně na příjezdové dálnici A95 z Mnichova. Okolí Garmisch-Partenkirchenu je nejlepší se v příštích třech dnech vyhnout.

Silniční kontroly nedaleko Garmisch-Partenkirchenu | Foto: Reuters

Vojtěch Berger, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme