Cyklista Roman Kreuziger byl zproštěn všech obvinění z dopingu, může závodit

Roman Kreuziger byl zproštěn všech obvinění z užívání zakázaných látek, která proti němu vznesla před necelými dvěma roky Mezinárodní cyklistická unie (UCI). Český cyklista to dnes oznámil na tiskové konferenci. Jeho případ tak už nebude projednávat Sportovní arbitrážní soud (CAS). Vinu měly Kreuzigerovi prokázat abnormality v biologickém pasu. Český cyklista celou dobu tvrdil, že nedopoval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklista Roman Kreuziger na tiskové konferenci s úsměvem oznámil, že byl zproštěn všech obvinění z dopingu

Cyklista Roman Kreuziger na tiskové konferenci s úsměvem oznámil, že byl zproštěn všech obvinění z dopingu | Zdroj: ČTK

Dne 28. června 2013 kontaktovala Romana Kreuzigera UCI ve věci údajných abnormalit v jeho biologickém pasu. Vinila ho z užití nedovolené látky. Porušení antidopingových pravidel se měl dopustit v letech 2011 a 2012.

Český cyklista okamžitě všechna obvinění odmítl a v říjnu poskytl Mezinárodní cyklistické unii na podporu svého tvrzení rozbory vzorků. Dne 30. května 2014 ale UCI vydala prohlášení, že nepřijala Kreuzigerovo vysvětlení, a český cyklista tak nemohl startovat na Tour de France.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velkou zásluhu na očištění Kreuzigera má i jeho právní zástupce Jan Štovíček. Podle něj český cyklista kvůli kauze myslel i na konec kariéry

Rozhodčí komise ČOV (Český olympijský výbor) v září loňského roku Kreuzigera omilostnila, ale Mezinárodní cyklistická unie se odvolala ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu. Zasedat měl 10. června a na rozhodnutí si vzal měsíční lhůtu.

Roman Kreuziger žil kvůli kauze 709 dní v nejistotě. Během té doby se pilně připravoval na závody, které do rozhodnutí Rozhodčí komise ČOV nemohl absolvovat.

Místo toho jezdil po soudech, dodával požadovanou dokumentaci, ale také třeba vypovídal na detektoru lži, který na 99,9 procent označil, že když Roman Kreuziger říkal, že nikdy nedopoval, odpovídal pravdu.

Jsem šťastný, že to mám za sebou, svěřil se Kreuziger po svém očištění

Číst článek

Uznal to i Sportovní arbitrážní soud v Lausanne, k němuž se UCI a Světová antidopingová agentura (WADA) odvolaly a dnes své odvolání stáhly. Učinily tak na základě nových skutečností, které vyplynuly z lednového vyšetření Kreuzigera na americké klinice Mayo.

Český cyklista tak znovu může závodit a už potvrdil, že v červenci pojede na slavnou Tour de France.

Kauza Roman Kreuziger | Foto: Český rozhlas

Petr Kadeřábek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme