Park Františka Suchého v Praze má konečně ceduli, postaralo se o ni Post Bellum

Park vedle strašnického krematoria je ode dneška označený cedulí se jménem Františka Suchého. Ten jako ředitel krematoria tajně pořizoval seznamy popravených a zpopelněných vězňů gestapa a komunistické Státní bezpečnosti. Františka Suchého komunisté poslali do vězení spolu s manželkou a synem Františkem, který mu na hřbitově pomáhal. Ten strávil za mřížemi 12,5 roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Suchý

František Suchý | Foto: Post Bellum

„Můj otec dělal to, co považoval za vhodné. Aby zachránil popel a jména,“ říká František Suchý mladší.

Jeho otce představil zhruba 50 účastníkům malé slavnosti Mikuláš Kroupa ze sdružení Post Bellum:

Přehrát

00:00 / 00:00

Park vedle strašnického krematoria je ode dneška označený cedulí se jménem Františka Suchého. Slavnosti se účastnil Lubomír Smatana

„Příběh Františka Suchého patří do první desítky příběhů, které mě nejvíce zasáhly.“

Park nese jméno Františka Suchého už devět měsíců. Za celou dobu ale nebyl Magistrát hlavního města Prahy schopen kvůli výběrovému řízení ceduli pořídit. Proto ji obstarali lidé ze sdružení Post Bellum.

Park se nachází ve Strašnicích mezi ulicemi Nad Olšinami, Nad Primaskou a Za Strašnickou vozovnou.

Nacisté i komunisté se báli, aby se jejich oběti nestaly mučedníky a jejich místa odpočinku novými pietními místy, proto měl jak za nacistů, tak za komunistů ředitel krematoria přikázáno popel z ostatků popravených vyvážet na kompost v urnovém háji, seznamy popravených na Pankráci a zpopelňovaných ve Strašnicích nesměl zanášet do oficiálních dokumentů krematoria, jak nařizoval zákon.

Suchý tajně se svým synem seznamy opisoval a popel pietně ukládal na tajné místo, na kompost odvážel jen popílek z komína. Za nacistů jim to prošlo, za komunistů byla celá rodina zatčena a odsouzena.

František Suchý mladší (uprostřed) | Foto: Ľubomír Smatana

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme