Velkou Británii trápí nedostatek dárců krve. Může za to životní styl

Ve Spojeném království už řadu let klesá počet nových dárců krve. Podle odborníků se situace pomalu stává kritickou. Není vyloučeno, že v některých zdravotnických zařízeních bude brzy nejcennější tekutiny nedostatek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daruj krev s českým rozhlasem, darování krve, krevní transfuze, krev

Daruj krev s českým rozhlasem, darování krve, krevní transfuze, krev | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Za posledních deset let klesl v Anglii a Walesu počet nových dárců krve o 40 procent. Důvodem je prý hlavně odlišný životní styl, dojíždění do práce a celkově nedostatek času.

Podle Richarda Shortlanda z britského systému bezplatné zdravotní péče NHS mají lidé, kteří touží udělat něco prospěšného pro společnost, mnohem víc možností, než v minulosti, hlavně co se charity týče.

Problém představují i častější cesty do exotických destinací a větší počet tetování. Podle NHS jde o celosvětový trend.

Někteří experti ale kritizují málo pružný systém krevních odběrů, kdy zájemci nemohou v Británii přijít na transfúzní stanici bez předchozí domluvy.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme