Je třeba odmítnout barbarství a vyvolávání sporů, řekl papež v Bosně

Papež František je na návštěvě Bosny a Hercegoviny. Svatý otec chce přispět ke smíření etnických skupin, které v Bosně žijí, a také povzbudit tamní katolíky. Dopoledne papež odsloužil na olympijském stadionu v Sarajevu mši, které přihlíželo 65 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František při mši na stadionu v bosenském Sarajevu

Papež František při mši na stadionu v bosenském Sarajevu | Zdroj: Reuters

Nejvyšší představitel římskokatolické církve přiletěl ráno do Sarajeva na jednodenní návštěvu. Za její hlavní cíl označil povzbudit k usmíření tři hlavní znesvářené národnosti země, katolické Chorvaty, pravoslavné Srby a muslimské Bosňáky, mezi kterými 20 let po válce stále panuje silná nedůvěra.

„Je to svým způsobem třetí světová válka podávaná po kouskách a v kontextu globální komunikace je zde cítit klima války,“ řekl papež během mše.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návštěvě papeže Františka v Bosně mluvil odborník na Balkán Matyáš Zrno

„Je to klima, které vyvolávají a záměrně podněcují zejména ti, kteří si přejí střet mezi různými kulturami a civilizacemi, a také ti, kteří s válkami spekulují, aby vydělali na prodeji zbraní,“ dodal.

Avšak válka, upozornil dále František, je také „destrukce, mnoho zničených životů“. „Vy to víte velmi dobře, neboť jste to tady skutečně zažili: jaké utrpení, jaké pustošení, jaká bolest!“ řekl.

Válka, která v letech 1992 až 1995 v Bosně provázela rozpad bývalé Jugoslávie, si vyžádala životy na 100 tisíc lidí a tisíce dalších jsou dosud nezvěstní. Polovina populace byla etnickými čistkami donucena opustit domovy.

Odborník na Balkán Matyáš Zrno označil současné vztahy mezi etniky za do jisté míry „schizofrenní“. Lidé spolu sice mluví, ale žijí v etnicky čistých oblastech a s vlastními pohledy na události z 90. let.

„Všichni mají takový ten svůj příběh o té válce, svůj příběh o národě, který není úplně kompatibilní s těmi ostatními,“ poznamenal Zrno v rozhovoru pro Český rozhlas.

Kvůli příjezdu papeže přijelo do Sarajeva na 100 tisíc Bosňanů z nejrůznějších koutů země. Tisíce lidí lemovaly cestu, kudy papež jel z letiště do města. Po celé zemi jsou billboardy, které deklarují, že papež přijíždí s poselstvím míru.

Návštěvu papeže Františka ohlašují billboardy po celé Bosně a Hercegovině | Foto: Reuters

Při setkání s vedením země, tříčlenným předsednictvem Bosny a Hercegoviny, které se uskutečnilo před mší, František vyzval Bosňany, aby odmítli „barbarství“ těch, kteří pokračují ve vyvolávání rozporů, jež mají být „záminkou pro další nepopsatelné násilí“.

Nabádal, aby lidé trpělivostí a důvěřivým dialogem pokračovali v práci ve prospěch míru a soužití.

„Sarajevo a Bosna mají zvláštní význam pro Evropu i pro celý svět,“ zdůraznil rovněž pontifik. Soužití tří komunit různého vyznání podle něj „dokazuje celému světu, že spolupráce mezi různými etniky a náboženstvími k obecnému blahu je možná“. Zdůraznil ale, že je pro to třeba učinit ještě více, zejména v Bosně.

Poslední návštěva papeže v Bosně byla cesta Jana Pavla II. do Banjy Luky v roce 2003.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme