Šéf podniku Koh-i-noor je ve finále soutěže o nejlepšího podnikatele světa

Titul nejlepšího podnikatele světa si může odnést šéf podniku Koh-i-noor Vlastislav Bříza. Je mezi 65 finalisty prestižní soutěže, která se každoročně koná v Monte-Carlu. Porota složená z desítek byznysmenů dnes vybere vítěze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální ředitel Koh-i-nooru Vlastislav Bříza

Generální ředitel Koh-i-nooru Vlastislav Bříza | Foto: archiv Vlastislava Břízy

Před šestnácti lety koupil Vlastislav Bříza firmu, ve které začínal jako konstruktér. Tehdy nemohl tušit, že mu jednou pastelky a tužky budou vynášet miliony korun.

„Došel jsem se zeptat, jestli by mě nevzali jako konstruktéra. Řekli, jestli chcete, můžete nastoupit. Kdyby mi tenkrát někdo řekl, že budu Koh-i-noor jednou vlastnit, poslal bych ho do blázince,“ vzpomíná generální ředitel firmy Koh-i-noor Vlastislav Bříza.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vlastislav Bříza se přišel do Koh-i-nooru zeptat, zda ho vezmou. Dnes firmu vede a soutěží o titul nejlepšího podnikatele světa

Holding, který vybudoval, má v současnosti obrat tři a půl miliardy korun a zaměstnává přes dva tisíce lidí. Za firemní úspěchy proto letos Bříza převzal cenu Podnikatel roku.

„Není to cena jenom pro mě, ale pro celý pracovní kolektiv, který vedu a s kterým podnikám. Protože jednotlivec nikdy neudělá všechno bez lidí,“ tvrdí Bříza.

Jako úspěšný byznysmen teď reprezentuje Česko v soutěži o nejlepšího podnikatele světa, která se letos už popatnácté koná v Monte Carlu. Ve finále je dalších 64 národních vítězů z více než 50 zemí světa.

„Je to jedna z nejprestižnějších podnikatelských soutěží na světě, která se dá s mírnou nadsázkou přirovnat k podnikatelským Oscarům. V první řadě jde o prestiž, a to pro samotného podnikatele i pro zemi, kterou reprezentuje,“ říká redaktor časopisu Forbes Jaroslav Mašek.

Kde není vize, není úspěch, říká generální ředitel Koh-i-nooru Vlastislav Bříza

Číst článek

V soutěži nerozhodují jen ekonomická data, ale taky příběh. Každý vítěz národního kola musí předstoupit před porotu. Na představení svého příběhu mají finalisté zhruba 30 minut.

„Světového podnikatele vybírá nezávislá porota, která se skládá z národních vítězů předchozích ročníků a dalších předních světových podnikatelů,“ vysvětluje Magdalena Souček ze společnosti EY.

„Rozhodování vychází ze 6 kritérií. Nejdůležitější jsou podnikatelský duch, finanční výsledky, strategická orientace, inovace.“

Monacké světové finále je navíc příležitostí i pro investory. Byznys se totiž uzavírá i přímo na místě.

Jen pro představu, příjmy všech letošních finalistů přesahují částku 38 miliard dolarů, v přepočtu asi 926 miliard korun.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme