Zemřel spisovatel a autor manifestu Dva tisíce slov Ludvík Vaculík

Zemřel významný český spisovatel Ludvík Vaculík. Bylo mu 88 let. Rodák z Brumova se proslavil nejen svými knihami, ale také manifestem Dva tisíce slov z roku 1968 a odvážnými vystoupeními i postoji proti komunistickému režimu. Psal také fejetony, za které dostal v roce 2011 Cenu Ferdinanda Peroutky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spisovatel Ludvík Vaculík prý píše na stroji a rukopisy posílá zásadně poštou

Spisovatel Ludvík Vaculík prý píše na stroji a rukopisy posílá zásadně poštou | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Ludvík Vaculík vešel do povědomí čtenářů v 60. letech, a to zejména románem Sekyra, který je inspirován osudy jeho otce.

Z dalších románů spisovatele upoutaly třeba Morčata, Český snář, z pozdějších pak třeba Jak se dělá chlapec nebo Loučení k panně.

Celoživotní láskou Ludvíka Vaculíka byla také moravská lidová hudba – věnoval jí knihu Polepšené pěsničky.

Vedle knih se Ludvík Vaculík věnoval i publicistické činnosti, jeho jméno bylo spojené s Literárními listy a působil třeba i v Československém rozhlase, ve vysílání pro mládež.

Za kritiku vyloučen z KSČ

Pozornost věnoval i politice. Na IV. sjezdu Svazu československých spisovatelů v červnu 1967 prohlásil, že „za dvacet let nebyla u nás vyřešena žádná lidská otázka“. Za tento na svou dobu velice odvážný výrok byl vyloučen z KSČ.

V roce 1968 napsal manifest Dva tisíce slov, ve kterém požadoval změnu poměrů v Československu. „Napsal jsem to podle sebe, a jelikož jsem to psal já, tak jsem to jako literarizoval, protože politický a žurnalistický slovník je mi odporný, a když páni přišli, tak věcně souhlasili, ale formě se podivili,“ vzpomínal Vaculík po letech.

„Podivili“ se nejenom ti, kteří s obsahem souhlasili. Po vydání manifestu se sešla schůze předsednictva a sekretariátu KSČ, která Dva tisíce slov odsoudila jako výzvu, která „se obrací proti novému vedení strany“.

ČRo, Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme