V Bavorsku začíná summit G7. U rozhovorů o Ukrajině bude chybět Putin

Za mimořádných bezpečnostních opatření začíná v bavorských Alpách summit skupiny G7. Lídři sedmi nejvyspělejších zemí světa budou jednat na luxusním zámku v Elmau. Mezi hlavními tématy budou aktuální globální problémy, boj s terorismem a také krize na Ukrajině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová a britský premiér David Cameron

Německá kancléřka Angela Merkelová a britský premiér David Cameron | Zdroj: Reuters

Kvůli anexi Krymu prezident Putin na summitu i letos chybí.

„Jsme skupina zemí, které sdílejí stejné hodnoty, jakými jsou svoboda, demokracie a lidská práva,“ zdůvodnila kancléřka Merkelová nepozvání ruského prezidenta na setkání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na demonstracích proti summitu G7 v bavorském městě Garmisch-Partenkirchenu natáčel Vojtěch Berger

Bývalí němečtí kancléři Helmut Schmitd a Gerhard Schröder její rozhodnutí kritizují. Bez Ruska u jednacího stolu se ukrajinská krize podle nich vyřešit nedá.

Na východě Ukrajiny se znovu válčí a Spojené státy chtějí s podporou evropských partnerů zvýšit tlak na Rusko. Německo s Francií ale navzdory aktuálně chladným vztahům s Ruskem nadále vidí řešení ukrajinské krize pouze v diplomacii. Vyzbrojování Kyjeva odmítají.

Řešení globálního oteplování

Německá kancléřka a hostitelka summitu Angela Merkelová chce také od účastníků slyšet jasný postoj skupiny ke globálnímu oteplování.

„Je v zájmu všech, abychom měli v roce 2020 pokud možno co nejzávažnější dohodu o ochraně klimatu s cílem maximálního oteplování o 2 stupně Celsia,“ prohlásila.

V tom chce kancléřku podpořit její britský kolega David Cameron. Přesvědčovat budou zejména japonského premiéra Šinzó Abeho, aby se jeho země zavázala k výraznějšímu snížení emisí skleníkových plynů.

Odpůrci skupiny G7 v Garmisch-Partenkirchenu | Foto: Vojtěch Berger

Lídry skupiny G7 na jejich vrcholných schůzkách doprovází pravidelně i davy demonstrantů. V Bavorsku proti nim stojí asi 20 tisíc policistů, kteří celou oblast kolem dějiště schůzky, tedy kolem zámku Elmau, důkladně připravili.

V bavorském městě Garmisch-Partenkirchenu proto odstranili i všechny poštovní schránky, aby v nich nemohla být ukryta výbušnina.

Už ráno se ale několik stovek odpůrců summitu skupiny G7 vydalo k přísně střeženému zámku Elmau. Organizátoři protestního pochodu původně počítali se 2 tisíci účastníky, německé úřady ale demonstrace v blízkosti zámku zakázaly.

Aktivisté se ráno pokusili zablokovat příjezdovou silnici k místu konání summitu, policie jim v tom ale zabránila. Podobně dopadla akce jiné skupiny odpůrců globalizace, kteří chtěli zablokovat nedalekou železniční trať.

Odpůrci skupiny G7 v Garmisch-Partenkirchenu | Foto: Vojtěch Berger

Země skupiny G7 | Foto: Český rozhlas

ČRo, Vojtěch Berger, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme