Zaměstnanost českých vězňů klesá. Pracuje přibližně polovina z nich

Z 18 tisíc vězňů v Česku pracuje asi jedna polovina. Druhá půlka odsouzených zaměstnání odmítá, pracovat nemůže, nebo pro ně není. Oproti minulému roku těchto případů přibylo. Jeden uvězněný člověk vyjde asi na tisíc korun denně. Samotnému trestanci ale stát účtuje padesátikorunu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věznice Oráčov

Věznice Oráčov | Foto: Filip Jandourek

Během svého uvěznění tak musejí odsouzení měsíčně platit kolem 1500 korun. Kromě toho trestanci často mívají dluhy nebo platí výživné na děti. Ze zákona tak mají povinnost ve výkonu trestu pracovat.

„Pořád je lepší mít nějakou práci než sedět na baráku," zhodnotil 36letý Jan, který si ve věznici Oráčov u Rakovníka odpykává trest za podvod. Skládá například letáky a reklamní balíčky.

Káznice před sedmi lety postavila pracovní areál za 70 milionů a sehnala firmu, která odsouzené pravidelně zaměstnává. Práci tak má 64 procent z přibližně 500 trestanců. Ještě vyšší zaměstnanost - 75 procent - hlásí znojemské káznice s 200 vězni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do pracovní haly věznice Oráčov se vydala Evelyna Kulíšková

„Práce v kuchyni, úklid, v dílnách. Ale také u cizích subjektů, to jsou například práce v zemědělství, stavebnictví a ve službách. Průměrná mzda u odsouzených je kolem 4 tisíc," popsala zástupkyně ředitelky Ludmila Fendrichová.

Další zařízení, které drží zaměstnanost trestanců nad 60 procenty, je třeba věznice Rýnovice v Jablonci nad Nisou. Celorepublikový průměr je ale jen 55 procent pracujících vězňů. Ještě loni to bylo 61.

„Je potřeba motivovat ředitele věznic, protože oni jsou ti, kteří navazují konkrétní smlouvy s konkrétními podnikatelskými subjekty ve svém regionu tak, aby zvýšili zaměstnanost," řekla mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová.

Podle ní by zaměstnanost vězňů měly podpořit i plánované elektrické monitorovací náramky.

Motivace podmínečným propuštěním

Vězně k práci podle vedoucího oddělení výkonu trestu ve věznici Oráčov Tomáše Ptáka motivuje hlavně vidina podmínečného propuštění.

„Padesát procent odsouzených, řekněme, z civilního života práci zná. Ta druhá skupina pracovní návyky nikdy žádné neměla. Jedinou kvalifikaci získali během předchozího výkonu trestu v jiné věznici," odhadnul.

Firma Ladislava Růžičky odsouzeným v Oráčově nabízí nenáročné úkoly a spolupráci si chválí. „Když dojde k onemocnění pracovníka, tak se nahradí jiným. I ta výhodnější mzda než v civilu,“ popsal plusy.

Vězni nad prací, jako je skládání cvočků do šatů nebo kompletace dárkových obálek, tráví až sedm hodin denně.

„Jsou tady schované kamery v podlaze a snímač tepové frekvence,“ popsal opatření proti útěku ředitel věznice Bohuš Veselý.

Oráčovská věznice za zaměstnanost vysoce převyšující celostátní průměr u odsouzených aspiruje letos jako tým roku na Cenu ministra spravedlnosti.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme