Havel bude mít náměstí v Haifě, v Tel Avivu lavičku

Izraelskou Haifu bude od konce června zdobit náměstí Václava Havla. V září by se zase mohla objevit lavička s jeho jménem na univerzitě v Tel Avivu. Po bývalém československém a českém prezidentovi by do konce roku mohla být také pojmenována ulice v Jeruzalémě. Českému rozhlasu to potvrdil český velvyslanec v Izraeli Ivo Schwarz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Havel

Václav Havel | Foto: Filip Jandourek

Česko a Izrael si letos připomínají 25 let od znovunavázání vzájemných vztahů a také od první návštěvy Havla v této blízkovýchodní zemi.

„Součástí všech těch připomínkových akcí je mimo jiné také iniciativa pojmenovat náměstí či ulici jménem Václava Havla ve velkých městech Izraele," uvedl Schwarz, podle něhož jde především o Haifu, Jeruzalém a Tel Aviv.

"Nejdále jsme s tím projektem v Haifě. Jsme těsně před dokončením projektu, kdy 29. června by mělo být náměstí v Haifě pojmenováno jménem Václava Havla," podotkl. Slavnostního aktu se na konci měsíce mají zúčastnit čeští krajané a možná i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Náměstí, které ponese Havlovo jméno, je podle Schwarze asi osmkrát menší než pražské Václavské náměstí. Leží v nové haifské čtvrti Šimona Perese. "Je to oblast, která je dnes nejdynamičtěji se rozvíjející části Haify," míní.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme