FOTO: Autobusy v Praze jezdí 90 let. Staré i mladší vozy se představily v centru města

Centrem Prahy dnes projela kolona historických i moderních autobusů. Celkem sedmnáct vozů připomnělo 90 let od zavedení první pravidelné autobusové linky ve městě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Václavském náměstí v Praze se představily historické i moderní autobusy. Dopravní podnik akcí připomněl 90 let od zavedení první pravidelné autobusové linky ve městě

Na Václavském náměstí v Praze se představily historické i moderní autobusy. Dopravní podnik akcí připomněl 90 let od zavedení první pravidelné autobusové linky ve městě | Foto: Jan Charvát

„Praha začala s autobusy experimentovat již na začátku 20. století. První autobusy jezdily v roce 1908 z Malostranského náměstí na Pohořelec. Vzhledem k velkému stoupání zde ale autobusová doprava neuspěla. Znovu se k autobusům Praha vrátila až v roce 1925,“ píše pražský dopravní podnik na svém webu.

První byla linka spojující vršovické Čechovo náměstí a Záběhlice, na ní začaly autobusy pravidelně jezdit 21. června 1925.

„A ještě v tom samém roce začala jezdit druhá linka z Pankráce na rozhraní Libuše a Kunratic,“ doplňuje archivář dopravního podniku Pavel Fojtík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na akci k 90 letům pravidelné autobusové dopravy v Praze natáčel redaktor Jan Charvát

Na autobusy se dnes přišly do centra metropole podívat tisíce lidí. Typy autobusů, které za uplynulých 90 let v Praze jezdily, si zájemci mohli prohlédnout na Václavském náměstí od devíti hodin ráno.

Kromě autobusů z 50., 60. a 70. let let mohli lidé vidět i dlouhé kloubové vozy, které se vyráběly v Maďarsku. Ty svážely cestující v 80. letech hlavně ze vznikajících sídlišť.

Vozy se daly i do pohybu. Kolona zamířila z Václavského náměstí přes Národní třídu a Smetanovo nábřeží k Pražskému hradu.

Autobusová doprava v Praze | Foto: Český rozhlas

ČRo, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme