Volby v Turecku vyhrála AKP, mandáty pro změnu ústavy však nezískala

Padesát čtyři milionů tureckých voličů dnes rozhodovalo o složení nového parlamentu. I když nejsou ještě sečtené všechny hlasy, už je jasné, že vyhrála vládní strana AKP. Ta si však oproti minulým volbám pohorší. Nebude tak mít dostatek dostatek mandátů, aby prosadila změnu parlamentního systému na prezidentský, jak zamýšlela, a pro případnou vládu bude muset také hledat podporu u ostatních stran.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turci ve volbách rozhodovali o složení nového parlamentu. Na snímku sčítání hlasů

Turci ve volbách rozhodovali o složení nového parlamentu. Na snímku sčítání hlasů | Zdroj: Reuters

Vládnoucí muslimsko-konzervativní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), kterou založil prezident Recep Erdogan, byla favoritem voleb, přestože předvolební průzkumy naznačovaly, že by mohla zaznamenat ztrátu křesel.

Pro AKP mluvila skutečnost, že se za její třináctileté vlády výrazně pozvedla turecká ekonomika, proti pak to, že se země v poslední době potýká se značnou korupcí, vysokou inflací i nezaměstnaností především mezi mladými lidmi.

Dnešní parlamentní volby jsou v Turecku první od nástupu někdejšího premiéra Erdogana do úřadu hlavy státu v srpnu loňského roku. AKP v nich chtěla získat dostatečnou podporu pro změnu ústavy a přechod z parlamentního na prezidentský systém. To se jí nepodařilo.

Aby mohla vypsat referendum o změně ústavy, potřebovala, aby v 550členném zákonodárném sboru získala alespoň 330 křesel, což nezíská.

Přispěl k tomu mimo jiné i úspěch prokurdské strany HDP, které se podařilo překročit desetiprocentní hranici pro vstup do parlamentu.

Výsledky voleb s napětím sledují také finanční trhy, Evropa i Spojené státy. Turecko totiž platí za hlavního spojence Západu v muslimském světě.

Volby v Turecku, vlajky Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) | Foto: Klára Stejskalová

Klára Stejskalová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme