Německo ani Spojené státy nechtějí rušit sankce vůči Rusku

Sankce vůči Rusku budou nadále platit. Zatím není důvod je odvolávat, řekla během summitu skupiny G7 v bavorském Elmau německá kancléřka Angela Merkelová. Sedm lídrů nejvyspělejších států světa se kromě jiného radí, jak vůči Rusku postupovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídři zemí G7 na summitu na zámku v Elmau

Lídři zemí G7 na summitu na zámku v Elmau | Zdroj: Reuters

Kancléřka Angela Merkelová předpokládá, že setkání světových lídrů vyšle jednotný signál vůči Rusku. Současné sankce podle ní nejsou samoúčelné.

Dokud se na východě Ukrajiny nebude dodržovat mírová dohoda z Minsku, rušení nebo zmírňování ekonomických sankcí nepřichází v úvahu, řekla Merkelová německé televizi ZDF.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání o ruských sankcích na summitu G7 sledoval berlínský zpravodaj Pavel Polák, reakce Ruska zjišťoval v Moskvě Martin Dorazín

„Záleží to docela na Rusech, a také na Ukrajincích,“ poznamenala kancléřka.

Pro zachování sankcí se rozhodně vyslovil britský premiér David Cameron. Jejich prodloužení požaduje také předseda Evropské rady Donald Tusk, který je na summitu jako host.

Ruští politici i média se zatím vyhýbají summit G7 jakkoli komentovat. Rusko bylo členem skupiny nejvyspělejších států od roku 1998 a v roce 2014 bylo vyloučeno kvůli svému angažmá na Ukrajině.

Zasedání G7 pokračuje do dnešního odpoledne. Poslední den je v centru pozornosti také společný boj s terorismem a s postupem bojovníků Islámského státu v Iráku a Sýrii. Důležitým bodem dnešního závěrečného programu má být i situace kolem uprchlíků na jihu Evropy.

K tématům patří také klimatické změny, kde chce Německo dosáhnout dohody o snižování emisí skleníkových plynů. Také se bude jednat o tom, jakou částko přispějí státy G7 do fondu pro chudé a rozvojové země.

Protesty jsou zatím klidné

A zatímco politický výsledek summitu ještě není známý, spokojená může být německá policie. Hodně křiku, ale málo násilí, tak vypadaly letošní dosavadní protesty proti summitu skupiny G7, kde zatím bylo jedním z nejvážnějších nebezpečí pražící slunce.

Netradiční obrázky Alp. Demonstranti v přírodě protestují proti G7 | Foto: Vojtěch Berger

V oblasti kolem Garmisch-Partenkirchenu je 20 tisíc policistů, kteří zatím svoji roli zvládají dobře. Po každé demonstraci si na twitteru vyměňují poklony s demonstranty a děkují si za klidný průběh protestů.

Summit v Elmau je tak zatím v ulicích nesrovnatelně klidnější než předchozí schůzka G7 na německé půdě v Heiligendammu z roku 2007 s bilancí 400 zraněných policistů.

Země skupiny G7 | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Berger, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme