Popularita egyptského prezidenta Sísího klesá, přesto má spoustu skalních stoupenců

Přesně před rokem se Abd al-Fattáh Sísí ujal funkce egyptského prezidenta. Ve volbách, které mnozí kritizovali jako neférové, tehdy drtivě zvítězil s 97 procenty hlasů. Západ dodnes nemá k Sísímu jednoznačný postoj. Svět na jedné straně oceňuje odhodlaný boj Egypta proti extremistickým a teroristickým skupinám, na druhé straně kritizuje například podivné soudní procesy a jejich kruté verdikty. Důležité ale je, jak rok Sísího vlády vnímají sami Egypťané.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Abd al-Fattáh Sísí na archivním snímku při vystouení v německém Spolkovém sněmu

Abd al-Fattáh Sísí na archivním snímku při vystouení v německém Spolkovém sněmu | Zdroj: Reuters

"Jeho popularita je teď rozhodně nižší než loni, když ho Egypťané zvolili. Sísí je ale schopný získat ji zpátky," odhaduje egyptský analytik Ammár Alí Hasan. Egypťanům podle něj stačí i malý krůček, aby vládci znovu pěli slávu.

A takovým krůčkem může být nedávné zavedení pořádku do distribuce dotovaného chleba. S pomocí chytrých karet se teď chléb dostává k lidem spravedlivěji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Už rok vládne Egyptu prezident Abd al-Fattáh Sísí. Čo vše s ním Egypťané zažívali, shrnuje zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

"Největším úspěchem Sísího je, že se mu podařilo prolomit mezinárodní izolaci, ve které se Egypt ocitl po sesazení předchozího prezidenta Mursího. Sísí také odstartoval velké ekonomické projekty, jako je zdvojení Suezského průplavu," přemýšlí nad klady Sísího roční vlády politolog Alí Hasan.

Podle něj má ale prezidentův styl také zásadní nedostatky: "Největším problémem Sísího je, že nadřazuje otázky bezpečnosti nad principy demokracie. Další zápornou stránkou jeho vlády je přehlížení mladých. Převážná část mládeže cítí, že znovu není u politického rozhodování zastoupená.“

„Mladí lidé proto říkají, že v přístupu k mládeži se současný prezident od svých předchůdců neliší," dodává egyptský analytik Ammár Alí Hasan.

Podpora mladých klesá

Jeho slova potvrzuje na ulici v centru Káhiry pětadvacetiletá studentka Farída: "Sísí měl loni obrovskou popularitu. Ta ale postupně klesá. A klesá hodně mezi mladými.“

„Už z toho důvodu, že prezident vydal takové zákony, jako je zákon proti shromažďování a další. Jsou to opatření, která jdou úplně proti duchu mladých a jejich vůli se svobodně vyjadřovat," dodává.

Egypťanům také dochází trpělivost se stále odkládanými parlamentními volbami. Země je bez sněmovny už tři roky a kritici tvrdí, že Sísí tak rozhoduje úplně sám.

Ani po roce vlády také neseznámil veřejnost s podrobnějším programem pro své čtyřleté funkční období.

I přes klesající popularitu má ale egyptský prezident Abd al-Fattáh Sísí nadále spoustu skalních stoupenců.

"Za ten rok není nic, co by se Sísímu nepovedlo. Je prostě úspěšný a dělá pevná rozhodnutí, protože pochází z armády," říká 50letý křesťan Hání Ramzí.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme