Petr Fiala z ODS: Sobotkova vláda směřuje k socialismu. A Babišovi vytváří popularitu média

Andrej Babiš je podle nejnovějších průzkumů nejpopulárnějším politikem. Dohání ho ale Bohuslav Sobotka. Ten je podle předsedy ODS Petra Fialy politicky úspěšnější než šéf ANO, kterému nahrávají média. „Bylo tu mnoho nejpopulárnějších politiků, kteří zazářili jako komety, a pak zmizeli z politické scény,“ říká Petr Fiala ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Andrej Babiš podle něj vlastní část médií, které mu vytvářejí cosi jako kult osobnosti, takže jeho popularita může trvat déle. „Politika se ale nedá dělat s prázdným obsahem za podpory pouze propagandistických hesel,“ vysvětluje.

Připomíná také, že střet zájmů u Andreje Babiše je vážné téma pro celou společnost. „Jde o využívání moci ve prospěch vlastního byznysu. Kvůli tomu jsme vyvolali hlasování o nedůvěře vlády,“ podotýká.

Kritizuje ale také vládu Bohuslava Sobotky, která podle něj v mnoha směrech vede zpátky k socialismu. „Vidíme to na opatřeních, která se dělají na stále větší kontrole lidí, na boji proti živnostníkům, drobným podnikatelům, že se rozdává a nestará se o to, jak zabezpečit vyrovnaný státní rozpočet,“ upozorňuje.

Čtěte také


Většinu věcí, které se Sobotkově vládě podařilo prosadit, jsou podle Petra Fialy návrhy sociální demokracie. „Mediálně je úspěšný Andrej Babiš, ale politicky mnohem úspěšnější Bohuslav Sobotka,“ míní.

Ministerstvo sportu není potřeba

Průměrná doba ministra školství v Česku nedosáhne ani rok a půl. To je podle něj dáno tím, že tento resort byl podceňovaný a je svěřován politikům z nejmenších vládních stran. To však nebyl případ Marcela Chládka, u kterého se podle něj projevily určité osobnostní charakteristiky.

Náměstkyně ministra pro legislativu a lidská práva Kateřina Valachová ( na  snímku z března 2014)

Nástupkyní na resort školství je Kateřina Valachová, pro kterou sice může být nevýhodou, že nepracovala ve školství, ale nikoliv nepřekonatelnou. „Pokud se obklopí odborníky, bude jim naslouchat, pokud bude mít silnou pozici uvnitř své strany, tak se to dá překonat,“ míní.

V Česku také podle něj není potřeba mít samostatné ministerstvo sportu.“Měli bychom přemýšlet o existenci samostatného ministerstva pro výzkum a vysoké školy,“ podotýká.

Měl by prezident Miloš Zeman jmenovat tři kandidáty na profesory? A získá ODS zpět důvěru lidí? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio