Už tři miliony lidí mají v Česku nějaký druh půjčky, s jejich splácením se polepšili

Češi splácejí půjčky lépe než před rokem. Nejčastěji si lidé půjčují na nákup nebo rekonstrukci nemovitosti. Celkový dluh domácností je podle registru klientských informací zhruba 1,7 bilionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto)

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Úroky hypoték klesají, zájem o úvěry mezi domácnostmi stoupá. Jen za první tři měsíce letošního roku si novou hypotéku vyřídilo přes dvacet tisíc lidí. Je to skoro o čtvrtinu více než loni.

Průměrná částka, kterou si lidé na nákupu nového bytu nebo domu půjčují, se ale meziročně snížila zhruba o 60 tisíc na dva miliony korun.

Počet klientů, kteří nebyli schopni svoji půjčku splatit, klesl - a to jak u hypoték, tak i u krátkodobých úvěrů, potvrzuje ředitel Nebankovního registru klientských informací Jiří Rajl:

„Je to pravděpodobně způsobeno tím, že lidé si více uvědomují rozložení dluhu. Je to důležité nějakým způsobem propočítat - krátkodobé úvěry většinou slouží jako nějaký doplněk k hypotečním úvěrům. Krátkodobé úvěry využívají v poslední době zejména na nákup automobilů.“

Za snižováním počtu lidí s problematickým dluhem je jednak lepšící se hospodářská situace České republiky a také přístup bank. Ty totiž pečlivěji prověřují finanční situaci žadatelů o úvěr.

Česká národní banka už delší dobu také uvažuje, že hypotéky ve stoprocentní výši zruší. Lidé, kteří žádají o půjčku na byt nebo dům, by proto museli mít určitou část jeho ceny našetřenou.

Banky v současnosti půjčují zhruba 70 až 80 procent z celé částky. Stoprocentní půjčku získá zhruba jen pět procent žadatelů o úvěr. Změna by navíc mohla nastat i u maximální doby splácení, která by nově byla 30 let.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme