Školačky z Ohrazenic chtějí zůstat královnami dívčí kopané

8. červen 2015

Obhajoba triumfu. Takový úkol čeká na fotbalistky Základní školy Pardubice-Ohrazenice. Po roce se zase dostaly na Česko-Slovenské finále. Podle trenéra Kamila Kozáka přijedou dokonce silnější než naposledy.

„Sice odešly tři holky z deváté třídy, ale přišla jiné ze sedmičky, z toho jedna brankářka. Ta ve svém ročníku patří možná k nejlepším v republice. O ni jsme tedy posílení. Minulé vítězství holkám vyneslo několikadenní zájezd do Říma. Letošního vítěze čeká neméně pěkný zájezd do Madridu s tréninky v areálu Realu.“

Finále hostí Vyškov

Letošní Česko-Slovenské finále se mělo odehrát na Slovensku. Ale nakonec ho v úterý 16. června zažije Vyškov. „Jde o celodenní akci s velkým zázemím. Patronem zůstává podobně jako v předchozích ročnících z české strany Jan Koller. Už jsme vyhráli ‚zájezd‘ na semifinále ME do 21 let, kdy holky budou dělat vlajkonosičky. Objeví se tedy taky v televizi… Celé semifinále pak budeme moci vidět z hlediště,“ těší se Kozák.

Během nedávného finálového turnaje v Jihlavě postupně ohrazenická děvčata porazila Hradec Králové 2:0, rozstřílela Frýdlant 7:0 a přetlačila Týn nad Vltavou 1:0. Vítězstvím se kvalifikovala na zmíněné Česko-Slovenské finále.

Mohou být z dívek opravdové fotbalistky?

Kozák si myslí, že ano… „Některé dokonce nakoukly do reprezentace. Myslím si, že mají dobře našlápnuto. Většina z nich přechází ze starších žákyň do juniorek, kde už jsou na očích víc. Navíc úbytek bývá velký při tom přechodu na střední školu. Pokud dokážou vydržet a budou dál trénovat, věřím, že o nich v budoucnu uslyšíme.“

Menší kategorie berou fotbal spíš jako kroužek, starší už opravdu jako sport. „Přístup je určitě lepší než v minulých letech. Udržet dívčí kolektiv přesto bývá docela těžké. Přicházejí lehké půtky, pak třeba první zamilování a myšlenky na fotbal jdou stranou. Stále ale převažuje láska k fotbalu,“ svěřuje se Kamil Kozák.

Fotbaloví hrdinové dnešních hráček

Český rozhlas zahájil Týden s projektem Hrdina.cz. Pro hráčky Kateřinu Nejedlou a Kristýnu Štěpánkovou jsou novodobími hrdiny aktuální vítězové Ligy mistrů, barcelonští Messi a Neymar. Trenér děvčat Kamil Kozák oceňuje kvality někdejšího útočníka Pavla Kuky. Na webu mohou posluchači vyplnit anketu. Každý hlasující dostane stokorunovou poukázku na nákup v Radiotéce.

autor: MAL
Spustit audio