Řidiče na R56 u Frýdku-Místku ochrání proti oslnění speciální zábrany

Oslnění protijedoucím autem se nově nemusejí obávat řidiči na části rychlostní cesty mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem. Je to díky speciálním zábranám, které tam namontovali silničáři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Denní svícení (ilustrační foto)

Denní svícení (ilustrační foto) | Foto: licence Creative Commons 2.5 Generic, Highways Agency

Kdo často jezdí v noci, ví, že řada řidičů prostě zapomíná vypnout dálková světla a někdy nereaguje ani na upozornění probliknutím.

„Je to nepříjemné, člověk je pak takový nejistý,“ popisuje zážitek s oslněním protijedoucím autem řidička. A za pravdu jí dávají i další. Podle Pavla Rakuse z Besipu je to nejen nepříjemné, ale i nebezpečné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na rychlostní silnici u Frýdku-Místku montují silničáři zábrany proti oslnění. Natáčela tam Iva Havlíčková

„Hlavní je, že oslepený řidič ve větší rychlosti ujede mnoho desítek až stovek metrů bez toho, aby měl vliv na řízení vozidla,“ vysvětluje. Mezi následky oslnění pak patří třeba náraz do svodidel či dokonce smetení cyklisty.

Na cestě mezi Ostravou a Frýdkem Místem takovému dočasnému oslepení řidičů nově zabraňují speciální clony. Podle Jana Rýdla z Ředitelství silnic a dálnic přišly na asi 7 milionů korun.

„Je to na kilometrech 50 až 53, v této části jsou protisměrné pásy oddělené pouze ocelovými svodidly a to oslnění by zde aktivně hrotilo,“ popisuje Rýdl.

Zábrany proti oslnění jsou zelené plastové lišty, asi přes metr vysoké. Začínají už u kruhového objezdu při výjezdu z Frýdku-Místku a řidiče jedoucí směrem na Ostravu budou provázet několik kilometrů.

Podobné zábrany ale zatím nejsou vůbec běžné. Pavel Rákus s Besipu má proto pro řidiče při oslnění jedno doporučení: „Zahledět se do nějakého tmavého místa, ať si oči zvyknou na přechod ze záblesku do tmy, a uvolnit napětí v očích.“

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme