S nájezdem na Pražský okruh z Jinočan je definitivně konec. Magistrát silnici uzavřel

8. červen 2015

Tisíce řidičů z obcí ležících jihozápadně od Prahy si i přes zákaz zkracovaly cestu na Pražský okruh a do centra metropole přes krátkou rozbitou silnici u Jinočan. Cestu na soukromém pozemku teď nechal pražský magistrát po letech zavřít. Auta začala jezdit přes ostatní obce.

Zákaz vjezdu. Výmoly v silnici. Panely přes cestu. Nic z toho neodradilo řidiče, aby si jízdu na Pražský okruh nezkrátili přes silnici na okraji Jinočan. Místo několikakilometrové trasy stačilo totiž projet sice rozbitým, ale jen 300 metrovým úsekem. Mnohé z nich tudy dokonce vedla navigace.

Od června ale mají řidiči smůlu. Pražský magistrát cestu uzavřel a firma, která má soukromý pozemek od státu pronajatý, v ní nechala vykopat padesát centimetrů hluboké rýhy, aby tudy už auta neprojela. Nájezd na Pražský okruh zůstal ze strany od Jinočan „slepý“ a slouží především k nájezdu aut společnosti PPL Depo a dalším firmám z řeporyjské strany.

Lidé z Nučic, Tachlovic, Dobříče či Zbuzan se tak na okruh dostanou přes Ořech, což je zhruba o čtyři kilometry dále než dosud. „Je to tudy nejblíž, ale dá se to objet,“ říká smířlivě jeden z řidičů.

Starostka Jinočan Miluše Čančíková říká, že pozemky jsou původně církevním majetkem a stát je prostřednictvím pozemkového úřadu soukromé firmě pouze pronajal. „Obec rozhodně neměla možnost silnici uzavřít,“ vysvětluje. Řešení vidí v novém obchvatu obce, na který ale nejsou peníze.

Starosta nedalekého Ořechu Miroslav Helt, přes jehož obec auta nově jezdí, moc nadšený z dalších vozidel není. „To uzavření se nás pochopitelně dotklo, protože od nás je jediný sjezd a nájezd na okruh. I když silnice v Jinočanech fungovala nelegálně, doprava se přece jen trochu rozpustila,“ říká.

Helt zároveň připouští, že extrémní nárůst aut přes obec nenastal. „Nevýhodou je to, že pokud se na Pražském okruhu stane nehoda, tak je objízdná trasa vedena přes nás, a to pak je v Ořechu nepřetržitá kolona,“ dodává starosta.

autor: duch
Spustit audio