Státy G7 zpřísní sankce vůči Rusku v případě další eskalace konfliktu na Ukrajině

Země skupiny G7 jsou připraveny zpřísnit dosavadní protiruské sankce, pokud to bude kvůli situaci na Ukrajině nutné. V závěru summitu G7 v bavorském zámku Elmau to dnes prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. Zdůraznila však, že skupina dává přednost diplomatickému řešení konfliktu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová na tiskové konferenci summitu G7 na zámku Elmau

Německá kancléřka Angela Merkelová na tiskové konferenci summitu G7 na zámku Elmau | Zdroj: Reuters

„Shodujeme se na tom, že zrušení sankcí je navázané na prosazení dohod z Minsku. A jsme také připraveni sankce zpřísnit, pokud to bude nutné a situace si to vyžádá, i když si to nepřejeme,“ řekla Merkelová.

„Konflikt na Ukrajině je možné řešit jedině politicky, a to na základě ujednání z Minsku,“ prohlásila německá kancléřka. Jménem všech zemí G7 opět odsoudila loňskou ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym, označila ji za protiprávní.

Obama: Dokud bude agrese, budou sankce

Také americký prezident Barack Obama prohlásil, že sankce je třeba zachovat a v případě potřeby ještě zesílit. „Ruské síly stále působí na Ukrajině a porušují její svrchovanost a územní celistvost. Země G7 své sankce zachovají tak dlouho, dokud Rusko se svou agresí vůči Ukrajině nepřestane,“ uvedl Obama.

Už nyní podle Obamy mají sankce na Rusko vážný dopad. „Ruské hospodářství už značně oslabilo, rubl klesá, inflace roste,“ řekl Obama s tím, že ruské firmy přicházejí o mezinárodní zakázky. Ruská centrální banka tak údajně přišla o více než 150 miliard dolarů ze svých rezerv.

Rusko je v hluboké recesi a sankce poškozují především obyčejné Rusy. Putin si podle Obamy tedy musí vybrat, zda chce nadále ničit ruskou ekonomiku.

Na Ukrajině za rok konfliktu padlo nejméně 1700 vojáků ukrajinských sil

Číst článek

Merkelová také potvrdila, že země G7 jsou připraveny podpořit Ukrajinu při prosazování reforem. „Podporujeme Ukrajinu ve složitém reformním procesu, v zavádění hospodářských reforem a v boji s korupcí.“

Summit je protiruský, tvrdí Moskva

Rusko už před vystoupením Merkelové uvedlo, že na summitu nezaznělo nic nového k sankcím vůči Rusku. Moskva ale dala najevo, že se jí nelíbí spojování sankcí s plněním minských dohod Ruskem.

„Nic nového pod sluncem. Rusko nečeká od summitu G7 žádné dobré zprávy,“ reagoval Kreml na schůzku nejmocnějších zemí světa.

Současný summit dokonce Kreml označil za protiruský. Rusko bylo členem skupiny mezi lety 1998 a 2014, vyloučili ho loni kvůli anexi Krymu a válce na Ukrajině.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov | Foto: Reuters

Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova chtěla Ukrajina před summitem vyostřit situaci a byla si dobře vědomá, že členové G7 podmiňují zrušení sankcí splněním minských dohod ze strany Ruska. „To byl žolík v rukách ukrajinské vlády,“ řekl Lavrov.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Pěskov představitelům G7 doporučil, aby si ještě jednou přečetli minské mírové dohody a pochopili, kdo je má plnit. Pěskov tím měl na mysli Ukrajinu.

Zároveň ale mluvčí Kremlu vidí určité rozdíly v přístupu jednotlivých zemí k Rusku. Podle Pěskova zaznívají i hlasy, které jsou pro dialog s Ruskem. Bez tohoto dialogu podle něj nelze řešit vážné problémy.

Země skupiny G7 | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, ČTK, ČRo, Pavel Polák, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme