Německo, tam je práce, přemítají o vysněném cíli uprchlíci zadržení v Itálii

Uprchlíci z Afriky zaplavují Itálii a tamní vláda si s tím neví rady. Není se moc co divit – jen letos už na italské území dorazilo asi 50 tisíc běženců. Řada migrantů se snaží z Itálie dostat dál na sever, zejména do Německa. V tom jim však v posledních dnech bránily pohraniční kontroly zavedené kvůli summitu G7.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci ve městě Brenner na italsko-rakouské hranici (snímek z konec května 2015)

Uprchlíci ve městě Brenner na italsko-rakouské hranici (snímek z konec května 2015) | Zdroj: Reuters

Nádraží v městečku Brenner na italsko-rakouské hranici. Hlas z reproduktoru oznamuje, že na sedmou kolej přijíždí vlak InterCity z Verony do Mnichova.

Druhé nástupiště je plné nedočkavých cestujících, prakticky žádný však nenastupuje. Alespoň prozatím.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémy s uprchlíky na italsko-rakouské hranici přiblížil zpravodaj Robert Mikoláš

Desítky uprchlíků ze Somálska, Etiopie, Súdánu či Eritrey napjatě pozorují přítomné policisty, kteří zase dohlížejí na to, aby se nikdo z imigrantů do vlaku nedostal. Je to jako hra kočky s myší.

Dva muži z Eritrey křičí na matku s nemluvnětem, aby rychle naskočila, že se policisté nedívají. Mladá žena s vlasy černými jako uhel spletenými do několika copánků se prosmýkne kolem dvou cestujících, které si vyšly ven na peron zakouřit.

A za ní skáčou dvě Somálky. Nemají prý co ztratit. V jejich zemi svorně vládnou hlad, smrt a islamistické milice.

Zatímco se derou dovnitř, z vedlejšího kupé pohraničníci vyvádějí dva Afričany.

Uprchlíci v Brenneru | Foto: Jan Kaliba

„Nemáme stejná práva jako místní, oni mohou nastoupit, ale my ne. Policisté nám v tom brání. Já sice nemám jízdenku, ale už mi na ni nezbyly peníze. Proč nás však nenechají odjet, my nechceme žít v Itálii, sehnat tady práci je strašně těžké, zatímco v Německu je to tak jednoduché,“ je přesvědčený mladý Súdánec.

Doma prý pracoval jako automechanik, v Evropě chce dělat cokoli.

„Myslím si, že v Německu je snadné sehnat práci. Hodně cizinců tam už také odešlo, je to bohatá země. Možná ještě Dánsko by mne zajímalo, ale Německo na prvním místě,“ má jasno asi třicetiletý muž.

Britská válečná loď Bulwark zachránila ve Středomoří za den 1200 běženců

Číst článek

Vlak, který pro něho teď představuje jedinou možnost, jak se dostat do vysněného cíle, se však pomalu rozjíždí. Vysněný cíl má pro všechny běžence jediné jméno – Německo.

Stejně jako uprchlíci pozorují odjíždějící soupravu smutně i obyvatelé Brenneru. I oni by totiž uvítali, kdyby v ní seděli všichni běženci, kteří tu už několik dní táboří.

„V Brenneru s nimi potíže nemáme, ale na jihu Itálie ano. Už zaplavili celý jih. Nevíme, co si s tím počít, na jedné straně nám jich je líto, ale na druhé je tu nechceme. Mají odlišnou kulturu, nepracují, spoléhají se na sociální dávky. A nakonec kvůli nim zchudneme i my, když k nám nebudou jezdit turisté, nebudeme nic prodávat a zkrachujeme,“ povzdechne si majitelka malé kavárny stojící naproti nádraží.

Afričanů a Asiatů jsou na nádraží v Brenneru desítky | Foto: Jan Kaliba

A podobné názory tu lze slyšet ze všech stran, protože dvoutisícový Brenner žije především z turismu a z obchodu – městečko ležící v průsmyku pod alpskými vrcholky vzkvétá hlavně díky outletovým prodejnám těch nejznámějších oděvních a sportovních značek.

„Myslím si, že to musí řešit politici, ti nejvyšší. Co my zmůžeme? My jsme zcela bezmocní a běženců tu přitom přibývá, jsou všude. I my se ale musíme uživit,“ dodává prodavačka z obchodu s potravinami.

Řešení je však v nedohlednu. Jisté se zdá jen to, že příliv uprchlíků z Afriky bude i nadále pokračovat.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme