Dcera zavražděného Němcova opustila Rusko. Bojí se o svou bezpečnost

Kvůli neustálým výhrůžkám odjela z Ruska dcera zavražděného opozičního politika Borise Němcova Žanna. Nesmiřitelného kritika současného ruského režimu Němcova zastřelili před sto dny nedaleko moskevského Kremlu. Policie podezřívá z vraždy skupinu Čečenců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruského opozičního politika Borise Němcova si 40 dní od jeho vraždy připomněly stovky lidí

Ruského opozičního politika Borise Němcova si 40 dní od jeho vraždy připomněly stovky lidí | Zdroj: Reuters

Žanna Němcovová v jednom z posledních rozhovorů pro nezávislou televizi Dožď prohlásila, že nevěří vyšetřovatelům ani tomu, že dopadnou skutečné vrahy a objednavatele politicky motivované vraždy.

Politickou zodpovědnost za smrt jejího otce prý nese Vladimir Putin, i když Žanna nemá důkazy, že by ruský prezident vraždu přímo nařídil. Němcov byl jeden z nejsilnějších lídrů ruské opozice a její postavení prý od vraždy aktivisty výrazně oslabilo.

Žanna v poslední době dostávala prostřednictvím internetu výhrůžky a nakonec se rozhodla z Ruska odjet.

K tomuto kroku ji zřejmě přiměl i případ novináře a blízkého spolupracovníka jejího otce Vladimira Kara-Murzy mladšího, který byl převezen do nemocnice s podezřením na otravu neznámým jedem.

Ruská policie podezřívá ze zastřelení Němcova skupinu Čečenců. Jeden ze zatčených podezřelých se nejdříve dokonce k činu přiznal, pak ale prohlásil, že ho k falešné výpovědi donutili. Oficiální vyšetřování tak zatím žádné jasné odpovědi nepřineslo.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme