Zaměstnanci v českolipské nemocnici se učili, jak předejít útoku agresora

9. červen 2015

Útok ozbrojence nebo vyšinutého člověka v otevřeném zařízení jako je nemocnice nelze vyloučit. Jak se v podobných krizových situacích zachovat nebo jim dokonce předejít, to se učili zaměstnanci českolipské nemocnice.

„Osobně jsem zažila, když jsem pracovala na neurologické JIP, že se tam poblouznil pacient a byl hodně agresivní. Bylo to až tak vyhrocené, že musela přijet státní policie. Přijeli tři a měli s ním co dělat. Nebylo to příjemné, držel mě pod krkem,“ vzpomíná na jeden z incidentů s pacientem zdravotní sestra Nora Samková.

Nejprve přišla teoretická část, kdy zkušení policejní vyjednavači a instruktoři promítali i záběry incidentů v nemocnicích pořízených průmyslovou kamerou. Nechyběly ani praktické ukázky, kdy se během modelových situacích předváděly nejrůznější varianty napadení i útoku - od pouhého verbálního útoku, přes neodbytného opilce, až třeba po případ agresora s nožem v ruce.

„Tento seminář má za úkol připravit zdravotnický personál, hlavně sestry, na základní krizové situace, s nimiž se mohou setkat,“ vysvětluje policejní instruktor Pavel, který si z profesních důvodů nepřeje zveřejnit jméno.

Základním pravidlem pro zvládnutí situace s agresorem je udržet si svůj prostor, navázat komunikaci, uklidnit situaci a přivolat pomoc.

Doufáme, že čerstvě nabyté znalosti budou zaměstnanci českolipské nemocnice, potřebovat v co nejmenší míře.

Spustit audio