Expertiza potvrdila, že na dům Stropnického zaútočili zápalnými lahvemi

Lahve, které někdo o víkendu házel na dům ministra obrany, obsahovaly hořlavou látku. Českému rozhlasu to potvrdil šéf úřadu Martin Stropnický z hnutí ANO. Útok nikoho nezranil, případ teď vyšetřují státní a vojenská policie. Co přesně v lahvích bylo, zatím Stropnický neví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V láhvích, které někdo hodil na dům ministra Stropnického, byla podle analýzy hořlavá směs

V láhvích, které někdo hodil na dům ministra Stropnického, byla podle analýzy hořlavá směs | Zdroj: ČTK

„Přiznám se, že musím normálně fungovat a pracovat, takže nemám tolik času se tím zabývat. Zabývají se tím příslušné složky,“ uvedl Stropnický s tím, že přesné složení látky v lahvích ještě nezná, ale určitě šlo o hořlavinu:

„V těch lahvích skutečně byla nějaká hořlavá ropná látka kombinovaného složení, které se teď zpřesňuje. Bylo tam i nějaké zahušťovadlo. Čili nebyla to nějaká nevinná náplň.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O útoku zápalnými lahvemi na svůj dům mluvil ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO

Útok se stal v neděli kolem 4. hodiny ráno a rodinu ministra vyděsil. Stropnický, který v době útoku nebyl doma, je od té doby pod větší ochranou. Při útoku se nikomu nic nestalo a plameny se podařilo rychle uhasit.

„Čtvrtá hodina ráno je hodinou zlodějů aut. Všude je klid. Určitě si ten čas vybrali záměrně. Nikomu se nic nestalo, ale vyděsilo je to. Máme tam taky starou babičku, takže to určitě pro ni nebylo nic příjemného,“ řekl Stropnický.

Látka z lahve potřísnila střechu ministrova domu a dlažbu. To je však podle něj banalita. Jiné škody na majetku Stropnický nezaznamenal. Útok může podle něj souviset s nějakými jeho dlouhodobými, veřejně známými stanovisky:

Přehrát

00:00 / 00:00

O útoku na dům ministra obrany mluvil bezpečnostní analytik Jan Schneider

„Důvodů pro útok může být celá řada od úplné pitomosti, až po nějaký zásadní názorový protiklad. Asi nejlogičtější je si říci, že zastávám nějaká stanoviska, nějaké názory, ať už se jedná o naši zahraniční spolupráci v oblasti obrany, ať už se jedná o věci, které nyní řešíme v armádě, různé akvizice atd.“

„Je normální, že když jde člověk do nějakých názorových nebo ideologických střetů, tak to v některých lidech vyvolává různý stupeň nevole. Normální člověk si to s vámi nějak prodiskutuje, méně normální člověk se to rozhodne řešit nějak takhle,“ dodal ministr Stropnický.

Přísnější bezpečnostní opatření

Mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan uvedl, že útok řeší jako trestný čin obecného ohrožení ve stádiu pokusu. Ministrova ochranka kvůli incidentu zpřísnila bezpečnostní opatření.

„Pan ministr Stropnický velice dobře řekl, že když jde do takové funkce, musí na sebe samozřejmě přijmout i určité riziko. Nicméně v tomto případě byl útok veden proti domu, kde jsou rodinní příslušníci, a tady asi určitý důvod ke zvýšení ochrany je,“ myslí si bezpečnostní analytik Jan Schneider.

„Útoky na rodinu akceptovatelné nejsou,“ dodal. Podle Schneidera ale není vyloučena ani varianta, že si útočník spletl dům nebo že útok mohl cílit na ministrovu manželku, herečku Veroniku Žilkovou.

Útoky na politiky | Foto: Český rozhlas

Blanka Černá, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme