Pro řidiče, který autem srazil policistku, navrhl žalobce 17,5 roku vězení. Verdikt padne zítra

U Krajského soudu v Praze zazněly závěrečné řeči v případu zdrogovaného řidiče, který loni srazil policistku. Státní zástupce požaduje pro řidiče trest v polovině trestní sazby, tedy až 18 let ve vězení se zvýšenou ostrahou. Rozsudek soudce vynese zítra odpoledne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Státní zástupce Tomáš Milc kvalifikoval čin jako vraždu úřední osoby, za kterou hrozí i doživotí: "Navrhl jsem trest okolo poloviny zákonné trestní sazby, okolo 17 až 18 let. Podle mého názoru byly naplněny zákonné znaky zločinu."

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle žalobce musel mladík policistku vidět, advokátka to odmítá.

Obhajobu mladíka podle žalobcevyvrací znalecké posudky i výpovědi většiny svědků. Třiadvacetiletý řidič byl podle znalců pod vlivem pervitinu, ale věděl, co dělá. Žalobce v závěrečné řeči prohlásil, že mladík musel policistku u silnice vidět. Na sobě prý měla reflexní vestu a pohybovala se mezi osvětlenými policejními auty.

„Já jsem přesvědčen o tom skutečně, že poškozená měla na sobě oblečenu reflexní vestu, svědkové o tom mluvili a nebylo podle mého názoru zjištěno nic takového, co by tuto okolnost vyvracelo," upřesnil Milec. Ukazují na to prý také výsledky vyšetřovacího experimentu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Žalobce Tomáš Milec navrhl pro mladíka trest až 18 let v nejpřísnějším vězení.

Žalobce Milec také připomněl slova dopravního znalce, který potvrdil, že se mladík sice mohl řítit až 160 kilometrovou rychlostí. Blikající policejní auta ale musel vidět už na horizontu silnice. A tak měl dostatek času zastavit. To ale podle Milce neudělal, protože chtěl za každou cenu uniknout hlídce.

Jednání obžalovaného je podle žalobce mimořádně společensky škodlivé a náprava bude složitá, protože obžalovaný nerespektuje základní pravidla a normy. V době incidentu byl v podmínce a nesměl řídit. Má 15 záznamů v trestním rejstříku a za poslední tři roky byl třikrát soudně trestán.

Neměla na sobě reflexní vestu, tvrdí advokátka

Podle advokátky Barbory Langerové nešlo o vraždu. Sražená policistka na sobě v době nehody prý výstražnou vestu mít nemohla. Znalci na ní totiž nenašli stopy krve ani skla z mladíkova auta.

Řidič v takovém případě prý neměl šanci ženu ve tmě vidět a vyhnout se jí: „Stojím si za tím, že se nejednalo o úmyslný trestný čin. Podle mě ji nemohl vidět. Rozsudek bude vynesený zítra a jí se vám zítra k tomu vyjádřím."

V řadách dopravní policie jsou i ženy | Foto: Honza Ptáček

Verzi obhajoby částečně potvrdil i druhý soudní znalec. Jeho závěry i kvalifikaci ale žalobce zpochybnil. Langerová přesto trvá na tom, že se mladík nedopustil vraždy, ale jen usmrcení z nedbalosti. Za to by mu hrozilo maximálně osmileté vězení. Jako polehčující okolnost uvedla nízký věk obžalovaného a upřímnou lítost.

„Nechtěl jsem nikomu ublížit, neudělal jsem to naschvál. Chtěl jsem ujet, ale ne za cenu, abych někoho zabil,“ řekl třiadvacetiletý řidič při závěrečné řeči. S tragédií se prý do konce života nevyrovná.

Tomu ale zmocněnec pozůstalých po zabité policistce Dalibor Šaman nevěří: „Panu obžalovanému hrozí poměrně vysoký trest. Pokud má nějaké vnitřní problémy jak se s tím srovnat, spíš mám pocit, že to je věcí obav o sebe sama."

Pokus o podplacení svědkyně řeší policie

Kromě toho se měla rodina obžalovaného řidiče pokusit uplatit jednu ze svědkyň, aby vypovídala v mladíkův prospěch. Nabízeli jí 30 tisíc korun. To teď prošetřuje policie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pro mladíka, který srazil autem policistku, chce žalobce 17,5 roku vězení. Podrobnosti ze soudní síně má redaktorka ČRo Evelýna Kulíšková

K honičce došlo loni 2. května. Hlídka z oddělení v Brandýse nad Labem chtěla řidiče zastavit. Mladík podle obžaloby na výzvu policistů nereagoval a začal ujíždět. Nedaleko obce Záryby podle obžaloby najel v rychlosti mezi 69 a 76 kilometry za hodinu do policistky oblečené do reflexní vesty. Ta při nárazu utrpěla mnohočetná zranění, devastující zlomeniny a krvácela do mozku. Zemřela o den později po převozu do nemocnice.

Podle státního zástupce Tomáše Milce neměla šanci reagovat.

Mladík tvrdí, že se chtěl srážce vyhnout, strhl proto volant doprava a přitom policistku srazil. Ženu údajně zaregistroval až ve chvíli nárazu. Policistka na sobě prý neměla reflexní vestu a nebyla vidět.

Za vraždu úřední osoby hrozí mladíkovi 15 až 20 let vězení nebo doživotní trest. Soudce Krajského soudu v Praze vynese rozsudek zítra.

Evelyna Kulíšková, Lenka Krejcarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme