Zaměstnanci německé pošty vstoupili do časově neomezené stávky

V Německu vypukla další stávka, tentokrát zastavili práci zaměstnanci pošty. Jak dlouho protestní akce potrvá, zatím není jasné. Stávku svolal odborový svaz Verdi, který chce prosadit zvýšení mezd a zabránit přesouvání některých pracovníků na méně placené pozice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaměstnanci Deutsche Bank vstoupili do stávky. Bojí se přesunutí na jiné pozice a nižších platů

Zaměstnanci Deutsche Bank vstoupili do stávky. Bojí se přesunutí na jiné pozice a nižších platů | Zdroj: Reuters

Odbory požadují od příštího roku zvýšení mezd o 2,7 procenta a vyplacení jednorázové prémie 500 eur, tedy v přepočtu asi 13 700 korun. V současnosti je průměrný plat zaměstnanců pošty 17,72 eura (485 Kč) za hodinu.

„Pošta se k našim návrhům nijak nevyjádřila, takže tím jednání o tarifech skončilo a zahájili jsme časově neomezenou stávku,“ řekla Andrea Koscisová z vedení odborového svazu Verdi.

Deutsche Post AG odmítá hlavně požadavek, aby ustoupila od plánu na reorganizaci, který počítá s přesunem asi šesti tisíc zaměstnanců do připravené dceřinné společnosti zaměřené na doručování balíků. Zaměstnanci nové společnosti by podle odborů neměli nárok na dosavadní mzdy. Vztahovala by se na ně kolektivní smlouva pro odvětví logistiky, kde jsou platy nižší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zaměstnanci německé pošty zastavili na protest práci. Podrobnosti přinesla redaktorka ČRo Tea Turk

Mzdy přesunutých zaměstnanců by podle vedení pošty zůstaly oproti konkurenčním zásilkovým službám nadprůměrné. Pošta ale musí hledat úspory, aby na trhu obstála.

K protestní akci se podle Deutche Post připojilo zhruba 7000 ze 140 000 zaměstnanců podniku.

Odbory počet stávkujících neupřesnily, uvedly však, že podle jejich informací by se ke stávce měli postupně připojovat další zaměstnanci.

Mluvčí německé pošty Markus Wohsmann ujistil, že dopad stávky na dodací lhůty pošty bude minimální. "Jsme dobře připraveni. Stávkující zaměstnance nahradí lidé pracující na jiných pozicích nebo externisté," řekl novinářům. Podle prvních odhadů pošty se dnes kvůli stávce zpozdí zhruba sedm milionů dopisů a balíků, což je zhruba 11 procent všech zásilek.

Německé úřady nicméně upozorňují, že nebudou brát stávku pošty jako omluvu v případě, že někdo promešká povinné lhůty pro odevzdání dokumentů. Wohsmann proto doporučil lidem, kteří nutně potřebují dodat zásilku do 24 hodin, aby využili kurýrní službu německé pošty DHL. Její zaměstnanci se ke stávce nepřipojili.

Zaměstnanci Deutsche Bank vstoupili do stávky. Bojí se přesunutí na jiné pozice a nižších platů | Foto: Reuters

ČTK, Tea Turk, Lenka Krejcarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme