Západočeské hrady a zámky se chystají na léto

9. červen 2015

Divadla, koncerty i kostýmované prohlídky. To všechno připravují na léto správci hradů a zámků. Památky na Klatovsku nejsou výjimkou.

Děti už vyhlížejí prázdniny, a rodiče sestavují rozvrh, kam a na jak dlouho během těch dvou měsíců své ratolesti umístí. A plánují možná i to, jak stráví společný čas a na který hrad nebo zámek se letos podívají. A pokud někoho nelákají tradiční prohlídky, může si vybrat i z mnoha akcí, které správci památek na prázdniny připravují.

Největší zřícenina v Čechách hrad Rabí bude letos hostit několik divadelních představení. Dospělí se tady například stanou svědky Dívčí války a děti se mohou těšit třeba na pohádky divadelního festivalu Rabský floutek. Co se týče netradičních prohlídek, romantici se mohou vydat na prohlídky hradu za svítání nebo naopak na večerní kostýmované prohlídky za svíce loučí. A pozadu v přípravách akcí nezůstává ani hrad Švihov.

„Letos jsme připravili tradiční akce, jako je třeba dobývání hradu, které máme na začátku prázdnin. Dobývání hradu se letos bude jmenovat Sedm pekelných hříchů a půjde o bitvu doplněnou dalším programem. Na červenec máme připravené i koncerty, divadelní představení a na srpen noční prohlídky," potvrdil kastelán švihovského hradu Lukáš Bojčuk.

Na Velharticích pozvednou Buškovu číši

Na Velhartice se v srpnu vrací staronová akce Velhartické pohádkové odpoledne. Hrad ji před několika lety přestal pořádat, téma pohádkové odpoledne považoval za vyčerpané. Návštěvníci s dětmi se po ní ale opakovaně ptají, a tak se správa hradu rozhodla akci obnovit. Děti mohou na Velharticích také prozkoumat pašování a podloudnictví na Šumavě a projít si napínavou interaktivní stezku. A i letos tam návštěvníci zažijí přípravu na příjezd Karla IV. a atmosféru tehdejší doby při akci Buškova číše.

Šumavský hrad Velhartice

„Neděláme vinobraní, protože si myslíme, že vinobraní je teď všude. Ale Buškova číše je akce, kterou jsme realizovali několikrát. Chceme spojit gastronomii, dobré víno a dobré pivo a s návštěvníky si trošičku povídat o těchhle věcech," vysvětlil kastelán Velhartic Petr Mejstřík.

Hrad Kašperk letos láká mimo jiné na noční prohlídky, při kterých návštěvníci odhalí ztracená tajemství dávných předků a začátkem srpna tam opět přijede divadelní spolek Kašpar. Letos přiveze představení Othello a Romeo a Julie. Akcí na hradech a zámcích ale bude mnohem víc. Jejich kompletní přehled je k dispozici na webových stránkách jednotlivých památek.

autoři: sch , en
Spustit audio