Jihokorejský robot vyhrál prestižní soutěž DARPA

10. červen 2015

Americká vládní vojensko-technologická agentura DARPA pořádala koncem minulého týdne dvoudenní soutěž pro roboty záchranáře z celého světa - DARPA Robotics Challenge 2015. Hlavní cenu 2 miliony dolarů si letos odnesl osmdesátikilový humanoidní robot DRC-Hubo.

Vytvořili ho vědci z jihokorejského výzkumného ústavu KAIST. Jejich robot zvládl všech osm předepsaných úkolů během 45 minut.

Na druhém místě se zpožděním 6 minut skončil americký robot “Running man” Ústavu pro lidské a strojové učení z floridské Pensacoly (IHMC), přičemž jeho konstrukční tým si odnesl odměnu ve výši jednoho milionu dolarů. Na třetím místě se zpožděním 10 minut skončil robot s názvem CHIMP rovněž amerického týmu Tartan Rescue z Národního robotického inženýrského střediska, působícího na Carnegie Mellonově univerzitě v Pittsburghu.

Inspirací byla Fukušima

Finálové soutěže se účastnilo celkem 24 robotů se svými konstrukčními týmy - 12 z nich bylo amerických, 5 japonských, 3 stroje pocházely z Jižní Koreje, 2 z Německa a po jednom z Itálie a Hong Kongu. Soutěž se konala v kalifornské Pomoně, východně od Los Angeles.Letos byl scénář DARPA Robotics Challenge inspirován reálnou situací, která nastala v roce 2011 při nehodě v japonské jaderné elektrárně Fukušima. Roboti museli během jedné hodiny vykonat osm dílčích úkolů a překonávat různé překážky ve složitém terénu. Šlo například o řízení auta, otevírání dveří, obsluhu vrtačky, bourání zdi, chůzi po schodech či po sutinách nebo otevírání záklopky. První tři roboti zvládli všechny úkoly. O tom, že soutěž byla tentokrát mimořádně těžká, svědčí i sestřih pádů, které se přihodily velkému počtu robotů. Často se také roboti zastavili a neuměli pokračovat dál, takže jim musely jejich obsluhy, vzdálené několik set metrů, pomoci na dálku přes úmyslně vypadávající bezdrátové spojení. Soutěž na místě sledovalo několik tisíc diváků.

Co všechno umí vítěz

Jihokorejský robot DRC-Hubo (HUmanoid roBOt) vysoký 180 centimetrů si vysloužil přezdívku transformer, protože byl schopen měnit operativně svoji konfiguraci a tvar. V jednu chvíli používal k pohybu styl lidské chůze, následně se díky schopnosti pokleku zvládl proměnit i v malý čtyřkolový vozík.

Přes velký pokrok oproti možnostem podobných robotů v minulých letech, včetně jejich zrychlení a totální autonomie, však zatím zůstávají současní roboti několik desetiletí za schopnostmi svých filmových kolegů ze současných filmů jako Ex-Machina nebo Chappie. Ve většině případů působili jako masivní konglomerát elektronických a hydraulických hříček, ověšený senzory a kamerami, a hmotnost některých z nich dosáhla až 200 kilogramů.

Zdroje: DARPA Robotics Challenge, Phys.Org, New York Times, Venture Beat, MIT Technology review, IEEE Spectrum

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio