Nezaměstnanost bude podle guvernéra ČNB dál klesat, příští rok porostou mzdy

Lidí bez práce bude i nadále podle guvernéra České národní banky Miroslava Singera ubývat. Příští rok se nezaměstnanost bude údajně dál snižovat na dosud nejnižší hodnoty nad pěti procenty a to povede k růstu mezd, které se od krize příliš nezvyšovaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer | Foto: Filip Jandourek

Česko má podle guvernéra za sebou nejdelší recesi, která je zároveň nejspíš úplně u konce. A právě i klesající čísla o nezaměstnanosti to potvrzují.

"Největším překvapením je trochu nižší růst mezd. Je vidět, že krize byla hluboká," podotkl guvernér. Podle něj se ale na druhé straně vyčerpává volná pracovní síla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyjádření guvernéra ČNB k vývoji ekonomiky okomentoval na Radiožurnálu hlavní ekonom Raiffeisen bank Aleš Michl

Nezaměstnanost se v květnu snížila na 6,4 procenta z dubnových 6,7 procenta. Bez práce bylo 465 tisíc lidí, což je nejméně od června 2009. Volných míst bylo téměř 93 tisíc, tedy nejvíce od prosince 2008. Podle Singera nezaměstnanost bude dál klesat až k pěti procentům v příštím roce.

Při dnešním setkání s průmyslníky v Brně Miroslav Singer také zmínil, že příští rok česká ekonomika dál poroste. Očekává víc než tříprocentní růst HDP.

Intervence neskončí dřív než ve druhé půlce roku 2016, zopakoval Singer

Co se týče měnových intervencí centrální banky proti koruně, stále platí, že do kurzu měny bude banka i nadále zasahovat a režim intervencí neukončí dříve než v polovině příštího roku. "Nevím, co by se muselo tak strašlivého stát, že bychom to měli ukončit dřív," uvedl Singer.

Guvernér ČNB dnes dostal dotazy také na přijetí eura. Podle něj jde o politické rozhodnutí a běh na dlouhou trať už od bodu rozhodnutí. Připomněl, že současná vláda, která má mandát do roku 2017, nemá v plánu stanovovat termín vstupu do eurozóny.

"Závažná debata se rozpoutá až po příchodu příští vlády," řekl Singer. On sám se systematicky vyhýbá tomu říkat, jakou stranu volí i svůj názor na euro.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme