Vladimír Růžička rezignoval na post trenéra hokejové reprezentace, veškerá obvinění odmítá

Hokejová reprezentace je bez trenéra. Vladimír Růžička rezignovat poté, co Radiožurnál dnes dopoledne odvysílal reportáže, ve kterých mluví rodiče hokejistů o tom, že si Růžička za umístění hráčů do klubů a také za to, že budou mít šanci hrát, nechal platit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Růžička

Vladimír Růžička | Foto: Filip Jandourek

„S ohledem na pokračování mediální kampaně, která je proti mé osobě již od doby před domácím hokejovým šampionátem soustavně a účelově vedena, jsem se rozhodl odstoupit z funkce trenéra českého hokejového národního mužstva. Prezidenta Českého svazu ledního hokeje jsem o svém rozhodnutí již informoval," oznámil v tiskovém prohlášení Vladimír Růžička.

„Zdůrazňuji, že jsem se nikdy nedopustil ničeho nezákonného nebo dokonce trestného. Veškerá obvinění odmítám a budu se jim bránit tak, abych dosáhl úplného očištění svého jména. Rozhodl jsem se však, že nebudu členy výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje vystavovat nepříjemné povinnosti rozhodovat o mém setrvání u národního týmu, a proto ze své funkce odstupuji. Zároveň tím získám čas na obranu proti všem lživým nařčením, která se v poslední době objevila, a do budoucna ušetřím český hokej a ČSLH negativního dopadu této pseudokauzy," dodal Vladimír Růžička.

Za pomoc v hokejové kariéře se prý ve Slavii žádaly statisíce, tvrdí rodiče

Číst článek

Jako první obvinil Vladimíra Růžičku už před mistrovstvím světa v Praze Miroslav Palaščák, když na internetu zveřejnil nahrávku skrytou kamerou, kde se bavil s Růžičkou o předání půlmilionového úplatku, díky kterému mohl jeho syn hrát ve Slavii.

Teď se přidali další rodiče, kterým měl Růžička se svým kamarádem Jiřím Moučkem za úplatu slíbit, že jejich děti budou moci dál hrát hokej. Na případu pracovali reportéři Českého rozhlasu přes dva měsíce.

Trenér české reprezentace Vladimír Růžička na střídačce | Foto: Český rozhlas

Za přestup mladých hokejistů platí rodiče i desítky tisíc, ČSLH plánuje změnu

Číst článek

Mluvili s desítkami lidí z hokejové komunity, a to nejen s rodiči, ale i hráči, trenéry či hokejovými manažery. Snažili se kontaktovat i trenéra Vladimíra Růžičku, aby se k případu vyjádřil, ale ten mluvit nechtěl.

Případem se začal intenzivně zabývat i výkonný výbor ČSLH. Předseda svazu Tomáš Král svolal na středu mimořádné zasedání, kde se mělo o osudu trenéra národního týmu rozhodnout. Po Růžičkově rezignaci se výkonný výbor bude muset zabývat otázkou jeho nástupce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rezignaci trenéra Růžičky jsem očekával o pár dní dříve, řekl generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban

„Rezignace Vladimíra Růžičky mě nepřekvapila. Naopak jsem jí očekával o pár dní dříve,“ přiznal generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban, který ale nechce teď už bývalého reprezentačního kouče soudit.

„Tato kauza je nebo bude vyšetřována orgány v trestním řízení a my to nemůžeme suplovat. Zároveň jsem rád, že média odložila kauzu Vladimíra Růžičky až po skončení mistrovství světa,“ vysvětlil Urban a zároveň dodal, že jméno Růžičkova nástupce se na zítřejším zasedání výkonného výboru pravděpodobně řešit nebude.

„Na to je dost času, první akce jsou naplánované až za několik měsíců, takže není kam spěchat,“ dodal generální sekretář ČSLH Martin Urban.

Rezignace Vladimíra Růžičky nepřekvapila ani bývalého úspěšného reprezentačního trenéra Josefa Augustu.

„Bylo to vyústění celé kauzy a přiznám se, že mě to nepřekvapilo. Před mistrovstvím světa by to mužstvu neprospělo, ale teď po událostech, které jste odvysílali, kdy jste dali kauze nový impuls, je rozhodnutí trenéra správným krokem.“

Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme