U Kyjeva dohořívají sklady ropy, které v úterý explodovaly. Čtyři lidé zemřeli

Obrovský požár ropných skladů nedaleko Kyjeva se hasičům podařilo dostat pod kontrolu. Oznámil to ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Na místě i v noci zasahovalo na tři sta hasičů a také příslušníci Národní gardy. Kvůli požáru a následným explozím zemřeli nejméně čtyři lidé a asi 12 bylo zraněno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nedaleko Kyjeva hořely ropné sklady, nejméně čtyři lidé zemřeli

Nedaleko Kyjeva hořely ropné sklady, nejméně čtyři lidé zemřeli | Zdroj: Reuters

V plamenech zahynuli tři hasiči a jedna další osoba, zřejmě zaměstnanec ropného skladu. Dvanáct lidí bylo s popáleninami převezeno do nemocnice.

O půl šesté místního času se z komplexu ropných sil ozval další výbuch. Oheň v průběhu dvou dnů zachvátil a zničil 16 ze 17 ropných zásobníků. Hasiči v silech přímo nezasahují, čekají na to, až oheň dohoří. Veškeré úsilí teď směřuje k tomu, aby plameny nezachvátily sousední vojenské sklady, další ropné rezervoáry a také nedaleký les.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ukrajinští hasiči i v noci bojovali s požárem ropných skladů u Kyjeva. Jak úspěšní byli, přiblížil zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Úřady už začaly stíhat majitele firmy BRSM, které sklady patří. Manažer společnosti Oleksandr Mělničuk si stěžoval na špatnou práci hasičů, kteří po firmě požadovali naftu do aut a náhradu za proražené pneumatiky.

Šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov ale obvinil firmu, že požár nahlásila pozdě a zavinila tím lokální katastrofu.

Samotná příčina požáru se vyšetřuje. Pracuje se s verzí úmyslného založení nebo hrubé nedbalosti při manipulaci s ropou. Spekuluje se například o tom, že tam docházelo k nelegální výrobě benzínu.

Úřady evakuovaly obyvatele žijící v okruhu dvou kilometrů a ostatním doporučili, aby neotevírali okna, nevycházeli na ulici a používali roušky. Pro případ dalších explozí mají mít po ruce doklady a léky.

Normu překračující hodnoty nebezpečných látek ve vzduchu naměřili i v Kyjevě. Starosta Vitalij Kličko proto vyzval obyvatele, aby nevětrali a zdržovali se doma, omezil nákladní dopravu, nařídil polévání ulic a trávníků vodou. Zakázal pálení odpadu, rozdělávání ohňů, včetně populárního grilování šašliků.

Martin Dorazín, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme